:

Globális túszdráma Gázában: egy magyar halottja is van a Hamász támadásának

A Wall Street Journal a Gázában zajló globális túszdráma megoldásának lehetetlenségéről ír. Harminc ország 150 állampolgárát rabolhatták el egy hete a terroristák, a lap szerint a támadásnak egy magyar áldozata is van.

A Wall Street Journal szerint számos ország kormánya és titkosszolgálata dolgozik azon, hogy kiszabadítsák állampolgáraikat a terroristák fogságából. A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én, szombaton intézett példátlan támadást Dél-Izrael ellen, és 150 túszt is ejtett. Köztük sokan, ha nem a legtöbben, kettős állampolgárok. A lap összesítése szerint – az izraeli külügyminisztérium adatai alapján –

egy magyar áldozata is van a támadásnak.

Információ sem nagyon jut be az övezetbe

Jelenleg 30 ország dolgozik a példátlan helyzet megoldásán, a legtöbben Katart kérik, hogy használja a Hamászon belüli kapcsolatait, de a közvetítők között ott van Törökország is (Egyiptom jelenleg a humanitárius folyosó megnyitásán dolgozik leginkább). A helyzetet nehezítik az izraeli légicsapások, a küszönön álló szárazföldi offenzíva és az, hogy a terroristák által használt alagútrendszerben egész egyszerűen nincs téterő, vagyis szinte elérhetetlenek. Izrael ellenségnek tekinti a Hamászt, így közölte, hogy nem fog közvetíteni a terrorszervezet és más államok között, még a túszok ügyében sem.

A helyzet folyamatosan változik, egyelőre azt is nagyon nehéz megmondani, az eltűntek közül ki az, aki még egyáltalán életben lehet. A lap több ország tisztségviselőjével is beszélt, akik

„egy kaotikus, multinacionális közvetítési kísérletről számoltak be”.

Túszcsere: lehetséges egyáltalán?

Yossi Cohen, a Moszad volt vezetője a múlt héten arról nyilatkozott, hogy egy bizonyos ponton a Hamász harcosai kifogynak a vízből, az élelemből és az oxigénből a bunkerekben, és ez lenne az a pillanat, amikor döntést lehetne hozni a túszok szabadon bocsátásáról.

A Hamász politikai vezetői – akik Katarban székelnek – már jelezték, hogy izraeli és amerikai börtönökben raboskodó palesztinokért elcserélnék a túszokat, ugyanakkor azok számáról és személyazonosságáról semmit nem mondtak.

A Hamász katonai vezetésétől a bunkerekből Törökországba eljutatott üzenet viszont már arról szólt, hogy a túszcsere alapja a bombázások leállítása és a terrortámadás miatt elfogott palesztinok szabadon bocsátása lehet.

The post Globális túszdráma Gázában: egy magyar halottja is van a Hamász támadásának appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés