:

Több százmilliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben

Az elmúlt hónapban 3,6 százalékkal, 438 milliárd forinttal 12 734 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.

A BAMOSZ adatközlése szerint a befektetési alapokban elhelyezett tőke a múlt hónapban 268 milliárd forinttal nőtt. A legtöbb kategóriában tőkebeáramlást mértek, kiemelkedően a kötvényalapoknál. Eközben a pénzpiaci alapokhoz 5,2 milliárd forintnyi tőke érkezett, a hozamokkal együtt 2,1 százalékkal 529,6 milliárd forintra nőtt a vagyonuk.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke: a múlt hónapban 172,8 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között.

A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 152,9 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapokba 5,1 milliárd forint folyt be a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 14,8 milliárd érkezett.

A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így mindösszesen 5,3 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonértékű kategória a hónap során, a vagyon 4456 milliárd forint lett a hónap végére.

A vegyes alapokhoz 19,6 milliárdnyi tőke érkezett, a kategória vagyona 2 százalékkal 1719 milliárd forintra növekedett.

A részvényalapoknál 4,6 milliárd forintos tőkebeáramlás volt az elmúlt hónapban. Az árfolyamok csökkentek, így összességében a részvényalapok vagyona csak 0,7 százalékkal 791 milliárd forintra tudott növekedni.

Az ingatlanalapok esetében 23,6 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,5 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál. A kategória vagyona, ahogy azt várni lehetett, átlépte a kétezer milliárdot.

Az árupiaci alapokba 1,5 milliárdnyi tőke érkezett, a hozamok ezúttal nem tudtak érdemben hozzátenni a növekedéshez, de így is a vagyon 2 százalékkal 81,9 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban érdemi tőkemozgás nem volt. Ennek ellenére, a hozamoknak köszönhetően, a vagyon 3,2 százalékkal 1309 milliárd forintra növekedett a hónap során.

Az MTI idevágó híre arra is emlékleztet, a BAMOSZ a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen 16 100 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 12 700 milliárd forintot befektetési alapokban.

The post Több százmilliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben appeared first on Forbes.hu.