:

Direkt36: Orbán személyesen tárgyalt a 4iG privát ügyletéről, az államtól 72 milliárdot kapott a cég

Eddig nem ismert részleteket derültek ki arról, milyen szerepet játszott az Orbán-kormány és személyesen Orbán Viktor a 4iG informatikai és távközlési vállalat felfuttatásában.

A Direkt36 tényfeltáró központnak a Telexen olvasható cikke szerint 2021 közepén Orbán Viktor személyesen folytatott titkos tárgyalást a londoni magyar nagykövetségen az Invitech nevű magyarországi távközlési vállalat tulajdonosainak – egy főként kínai állami pénzből működő befektetési alapnak – a képviselőivel.

Orbán arról győzködte hosszasan a tárgyalópartnereit, hogy adják el a céget a 4iG-nek. Az Invitech tulajdonosai nyitottak voltak erre, de kevésnek tartották a 4iG ajánlatát, ezért akadtak meg korábban a tárgyalások.

Több ebből Mennie kell: itt is nemkívánatos a CEU Hősök, akikre szükségünk van. Mit csinálnak jól?

Bár a 4iG hivatalosan egy magáncég, Orbán pedig rendszeresen hangoztatja azt, hogy ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a történteket ismerő források szerint a miniszterelnök részletekbe menően, több mint egy órán keresztül tárgyalt az Invitech tulajdonosainak képviselőivel – írja a Direkt36.

A találkozó után felgyorsultak a 4iG-vel folytatott egyeztetések, amelyek eredményeként végül 2021 szeptemberében le is zárult a felvásárlási ügylet.

Titkos állami források

A Direkt36 feltárta azt is, hogy miként jutott titokban jelentős állami forrásokhoz a 4iG. Egy állami befektetési cég, a Széchenyi Alapok döntései nyomán 72 milliárd forintnyi állami forráshoz jutott 2021 végén egy iG COM-nak hívott magántőkealap.

Az iG COM ezt szinte teljes egészében arra költötte, hogy részvényeket vásároljon a 4iG-ben, vagyis ezzel extra forráshoz juttassa a céget. A befektetés futamideje 20 év, tehát akár ennyi ideig is a 4iG-nál maradhat az állami forrás.

Az iG COM jelenleg a 4iG legnagyobb részvényese közel 39 százalékos tulajdonrésszel. A 4iG rendszeresen úgy hivatkozik az alapra, hogy az Jászai érdekeltsége, és erre alapozva állítja Jászai is azt magáról, hogy ő a 4iG többségi tulajdonosa.

Pedig az iG COM-os részvényvásárláshoz a forrás túlnyomó részét az állam, tehát az adófizetők biztosították.

A Direkt36 több mint egy héttel ezelőtt részletes kérdésekkel kereste meg a történtek szereplőit – köztük a miniszterelnököt és a 4iG-t –, de egyik sem reagált erre.

The post Direkt36: Orbán személyesen tárgyalt a 4iG privát ügyletéről, az államtól 72 milliárdot kapott a cég appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés