:

NER-közeli cégekkel és személyekkel kötött 7 milliárdos szerződéseket az állami MVM

Két év alatt csaknem 7 milliárd forint értékben kötött szponzorációs és egyéb szerződéseket a Magyar Villamos Művek.

A támogatottak között NER-közeli cégek és magánszemélyek is sorakoznak. Az állami vállalat milliókkal támogatta például a Férfiak Klubját, de nem sajnálták a pénzt egy ló mediálta önismereti műhelyre sem – derült ki az rtl.hu birtokába került dokumentumokból.

A Magyar Villamos Művek szponzorálta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét (AJTK) is, ráadásul azután, hogy a szervezetről a Direkt36 megírta: csaknem 4 milliárd forintnyi állami támogatást költöttek el.

Több ebből Rákaptunk: egyre többen tartják ilyen számlán a pénzüket Direkt36: Orbán személyesen tárgyalt a 4iG privát ügyletéről, az államtól 72 milliárdot kapott a cég

A 2021 májusában megjelent cikk hatására a Miniszterelnökség vizsgálatot indított, és megállapította, hogy törvénytelenség ugyan nem történt, de a kifizetések egy részét „nem lehet összeegyeztetni a jó erkölccsel”. Ezért Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy az állam semmilyen támogatást nem ad a jövőben az AJTK-nak.

Novemberben viszont az állami MVM szerződött az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont Alapítvánnyal, és a think.bdpst nevű innovációs fórumot támogatta 2 millió forinttal. Később Antall Péter cégét (MAAC Kft.) is szponzorálta az MVM 3 millió forinttal.

Sport  és kultúra

Az MVM-s szerződéslista összesen 6,9 milliárd forintnyi megállapodást összesít, ebből csaknem 2,8 milliárd forint ment sportcélra.

A Magyar Villamos Művek ugyanakkor jelentős összegeket fordított a kultúra szponzorációjára is. Több kisebb és közepes fesztivál támogatása mellett

legalább 80 milliót adtak a Magyar Állami Operaháznak,25 millió forint jutott a Rózsa Recordsnak is „Demjén szponzorációra”a Havasi Balázshoz tartozó Symphonic Concert Kft. 25 millió forintot,a Jakobi Koncert Kft. és a Besszer Koncert Kft. legalább 90-90 millió forintot kapott.Enrique Iglesias koncertjegyekre 1,9 millió forintot költöttek,UEFA-belépőkre 17 800 eurót, azaz nagyjából 6,7 millió forintot. 

Jótékonysági célra is fordítottak pénzt, jelentős, 100 millió forintot is meghaladó összeggel szponzoráltak egyebek mellett gyerekkórházakat, egészségügyi alapítványokat, tankerületeket és iskolákat is.

Férfiak és lovak

Jutott 11 millió forintnyi támogatás a Férfiak Klubjának is, amelynek vezetője többször is nyíltan kiállt a kormány családpolitikája mellett. Honlapjuk a „FÉRFI. ÉRTÉK. MINTA. PÉLDA.” tőmondatokat hirdeti, Bedő Imre, a kft. vezetője pedig Férfienergia címmel könyvet is írt ebben a témában. A Férfiak Klubja egyébként a Szerencsejáték Zrt. leányvállalatától is kapott már milliós támogatásokat.

A Magyar Villamos Művek az egyik legkülönösebb szerződést a Geréby Kúriával kötötte, az állami cég ugyanis csaknem 2,2 millió forintot adott „ló mediálta önismereti műhely” címen.

The post NER-közeli cégekkel és személyekkel kötött 7 milliárdos szerződéseket az állami MVM appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés