:

Ezrek betegedtek meg egy rejtélyes Pokémon-epizód miatt

Ezrek betegedtek meg egy rejtélyes Pokémon-epizód miatt

1997. december 16-án került először adásba Japánban a Pokémon Dennō Senshi Porygon című epizódja, amelyről hamarosan kiderült, hogy az utolsó alkalom is volt, hogy műsorra tűzték – írja az IFLScience.

Az epizódban Pikachu, Ash és társai egy meghibásodott pokélabdában mélyednek el. Az eszközben éppen meg akarja támadni őket egy vírusirtó szoftver, amikor a sárga Pokémon rászabadítja egyik jellegzetes elektromos csapását. Ez azonban minden bizonnyal olyan durva vizuális hatással járt, hogy többen rosszul lettek a tévéképernyők előtt.

Az este 7 óra előtt pár perccel adásba került epizód után fél nyolcra a japán katasztrófavédelem 618 gyermeket szállított kórházakba, különböző tünetekre panaszkodva. A kérdőív alapján a leggyakoribb tünetek az alábbiak voltak: rohamok, fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, homályos látás és súlyos depresszió. A jelentések szerint az érintettek száma végül meghaladta a 12 ezret.

A tömegpánikról szóló tudósítás során több csatorna újra lejátszotta a villanássorozatot, ami miatt még több gyermek lett rosszul és fordult orvoshoz. A második hullámban érintettek száma ismeretlen.

Az eset másnapján a csatorna levette a Pokémont a műsorról egy időre, és az epizódot azóta sem adták le újra. De vajon mi okozta a tömeghisztériát? Sokan fényérzékenységi rohamokat, epilepsziát sejtenek az eset hátterében, ám ez csak a lakosság 0,025 százalékát érinti, míg egyes helyeken a nézők közel 7 százaléka volt érintett a rohamban. Ezt tehát nagyrészt ki lehet zárni.

A Southern Medical Journalben közzétett kutatás szerint a hisztéria az epilepsziás rohamok szemtanúi, illetve a médiából vagy iskolatársaktól, másodkézből hallott beszámolók révén terjedhetett el. Ezt erősíti az a tény is, hogy a sorozat más epizódjairól nem érkezett hasonló jelentés, annak ellenére, hogy az animációs stílus pontosan ugyanolyan.

The post Ezrek betegedtek meg egy rejtélyes Pokémon-epizód miatt first appeared on 24.hu.