:

Sikerült megoldani az akkumulátorok legnagyobb problémáját

Sikerült megoldani az akkumulátorok legnagyobb problémáját

Az akkumulátortechnológia fejlesztése és a jelenlegi egységekben található nemesfémek újrahasznosítása az elkövetkező évek egyik legfontosabb kérdése lesz. Jelenlegi formájában az akkumulátorgyártás nem fenntartható, azonban a svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói előálltak egy új, minden eddiginél hatásosabb megoldással – írja az Interesting Engineering.

Léa Rouquette vegyészmérnök és kutatótársai hidrometallurgiával hasznosították újra a nemesfémek egy jelentős részét. Ezt a módszert igen gyakran használják a különböző fémek, többek közt a réz, az arany, az ezüst, az urán és a ritkaföldfémek kinyerésére.

Az új eljárással azonban sikerült az elektromos autók akkumulátoraiban lévő alumínium 100 százalékát és a lítium 98 százalékát visszanyerni, miközben minimálisra csökkentették a nikkel-, kobalt- és mangánveszteséget is.

Az új technikával a kutatók először a lítiumot és az alumíniumot nyerik ki folyadék formájában, lényegében megfordítva a hagyományos hidrometallurgiai folyamatok sorrendjét. A többi fém a szilárd anyagban marad. A kísérlet során a hőmérséklet, a koncentráció és az idő pontos beállításával az oxálsavat is tudták hasznosítani, mely egyébként olyan növényekben is megtalálható, mint a rebarbara vagy a spenót.

Martina Petranikova, a Chalmers Kémiai és Vegyészmérnöki Tanszékének docense szerint az iparnak egyre nagyobb szüksége van a szervetlen vegyszerek alternatíváira, amelyek képesek például az alumínium kivonására. Elmondása szerint a mostani kísérlet rengeteg tanulsággal szolgált, amit az autógyártó cégek, és más, akkumulátorokkal foglalkozó iparágak is hasznosíthatnak a jövőben.

Kapcsolódó Korábban nem látott, értékes anyagra bukkantak Kínában Az új érctípus egy igen keresett ritkaföldfémet tartalmaz.

The post Sikerült megoldani az akkumulátorok legnagyobb problémáját first appeared on 24.hu.