:
Breaking News

Rezsicsökkentés: brutális összeggel machinálhatott az MVM a számlákon

Valószínűleg mindenkinek ismerős a számlákon lévő narancssárga box, ahol az MVM azt mutatja ki, mennyit kellene fizetnünk a rezsicsökkentés nélkül. Úgy tűnik, jócskán torzíthatott az adaton az MVM, összesen mintegy kétezer milliárd forinttal több megtakarítást mutathatott ki az állami cég.

A valóságnál közel kétezer milliárd forinttal több lakossági „megtakarítást” mutathatott ki tavaly augusztus óta az MVM. A torzítást a Népszava számította ki néhány gázszámla és a valós piaci árak összevetésével. Az MVM ugyanis a számlákon narancssárga kiemelésben mutatja, mekkora megtakarítás köszönhető a rezsicsökkentésnek (pontosabban: mekkora összeg lett volna a számlán, ha nincs a rezsicsökkentés). Az összeg jellemzően egy tetemes, tíz- vagy százezer forint nagyságrendű összeg.

A Népszava azt írja, a számításaik alapján az is megállapítható, hogy az MVM a saját szabályait sem tartja be. Az állami gázszolgáltató ugyanis a földgázszámla-magyarázójában feltüntetett módszertan szerint a rezsicsökkentett díjakon elért bruttó megtakarítást 1020 forintos piaci árból vezeti le. Ez a múlt év augusztusi kiugró érték azonban rövid ideig élt, azóta folyamatosan esik a tőzsdei gázár, és az elmúlt hónapok során a piaci ár köbméterenként körülbelül 200 forintos szinten állt be.

Hol a kiskapu?

A Népszava szerint a jogszabályok homályosan kezelik, hogy mennyit kellene „rezsicsökkentett díj nélkül” fizetni. A tavalyi, lakossági rezsiemelésig a megtakarítást a 2012 végi árakhoz képest mutatták ki.

Mivel a piaci árak ezután évekig jóval a rezsicsökkentett alá estek, megtakarításként ez idő alatt is a valóságtól merőben elrugaszkodott összegek jelentek meg.

A rezsicsökkentés tavaly augusztusi szűkítése után módosítottak a rezsibox megtakarításának számítási alapján is. Azóta az értéket a világpiaci árhoz kell mérni. A jelek szerint ezt az MVM rugalmasan értelmezi. A számlamagyarázója szerint ugyanis a fogyasztó rezsicsökkentés nélkül „a 2022. december 31-ig meghatározott”, köbméterenként 1020 forintos „világpiaci árat” fizetné. Tehát az állami cég a mostani fizetendőket viszonyíthatja egy 2022. december előtti, piaci gázárhoz is.

Miért megtévesztő ez?

A TTF nevű holland gáztőzsde valójában csak tavaly augusztusban állt ezen, illetve néhány napig ennél kissé magasabb szinten. Azóta viszont szinte folyamatosan esik az ár, áfával és rendszerhasználati díjjal együtt az elmúlt hónapok során a piaci ár köbméterenként körülbelül 200 forintos szinten állt be.

Úgy tűnik azonban, hogy az MVM a saját közléseit sem tartja be. Az 1020 forintnál rendre magasabb „világpiaci árak” adódtak a vizsgált gázszámlákon. A valós összeg ehhez képest fogyasztóként és számlánként is más és más: 2022 és 2023 szeptembere között éppúgy akadt 1027, mint 1158 forintos összeg is.

Azt is megállapíthatták, hogy ebben az időszakban a vizsgált számlákon a „világpiaciként” feltüntetett viszonyszám semmiféle kapcsolatot nem mutatott a tényleges világpiaci ármozgásokkal.

A Népszava arra jutott, hogy az MVM

tavaly augusztus óta csaknem kétezer milliárd forint nagyobb megtakarítást mutathatott ki a lakossági számlákon, mint amennyit az adott havi tényleges piaci árak indokoltak volna.

Ez az összeg majdnem annyi, mintha összeadnánk az öt leggazdagabb magyar, Csányi Sándor, Felcsuti Zsolt, Mészáros Lőrinc, Gattyán György és Veres Tibor vagyonát.

A megtévesztés kapcsán Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) tisztességtelen, félrevezető kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt.

The post Rezsicsökkentés: brutális összeggel machinálhatott az MVM a számlákon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés