:

Az Orbán-Putyin találkozó miatt kongatták meg a vészharangot

Az Orbán-Putyin találkozó miatt kongatták meg a vészharangot

Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete. Aggódnak a Putyin-Orbán közeledés miatt.

Erről a a Szabad Európa írt, kifejtve: a találkozó apropóját az adta, hogy a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal. „Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék” – mondta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Szabad Európának.

Hiába tart még mindig Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, az elmúlt napokban felgyorsultak az események a magyar–orosz kapcsolatok terén. Múlt pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában tárgyalt, e hét kedden pedig Orbán Viktor személyesen találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben.

Ezek voltak a közvetlen kiváltó okai annak a csütörtök reggeli megbeszélésnek, amelyen a NATO-országok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete vett részt – tudta meg a Szabad Európa.

Putyin: Hiba volt 56-ban tankokat küldeni Magyarországra

A találkozóval kapcsolatban David Pressman azt mondta a Szabad Európának telefonon adott exkluzív interjúban, hogy fontosnak tartották az egyeztetést az Egyesült Államok NATO-szövetségeseivel. 

„Mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával” 

– fogalmazott.

Arra a kérdésüre, hogy Svédország NATO-csatlakozásának magyar blokkolása vagy az orosz közeledés állt-e a megbeszélés fókuszában, a nagykövet azt mondta, elsősorban a Putyin-találkozó volt a téma.

„Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal.

Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amivel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk.”

The post Az Orbán-Putyin találkozó miatt kongatták meg a vészharangot appeared first on Forbes.hu.