:

Alapítványi fizetések: az MCC-ben százmilliókat osztottak ki

Alapítványi fizetések: az MCC-ben százmilliókat osztottak ki

A Fidesz-közeli MCC-ben átlagosan 2,5 millió forint felett járt havonta a kurátoroknak és felügyelőbizottsági tagoknak. Emiatt zárták el az uniós forrásokat a modellváltó egyetemek elől.

2022-ben összesen 3 milliárd 152 millió forint tiszteletdíjat vettek fel a közérdekű vagyonkezelő alapítványok élére kinevezett vezető tisztségviselők (kurátorok és felügyelőbizottsági tagok) – írta meg a 24.hu az alapítványok által beadott éves beszámolók alapján.

A bankügynek vége van – a világ leggazdagabb magyarja mégsem csinál bankot Magyarországon

A kormány 35 vagyonkezelő alapítványt hozott létre (abból 21 egyetemit), élükön egyenként öt kurátorral és három fb-taggal, ami 280 tisztségviselőt jelent. Átlagos havi juttatásuk közel egymillió forint, ezért cserébe annyit kell tenniük, hogy kéthavonta megjelennek a testületi üléseken.

A fideszes elitképzőben, a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) fizették a legtöbbet a vezető tisztségviselőknek, összesen 262 millió forintot – tehát átlagosan havi több mint 2,5 millió forint tiszteletdíjat per fő. A 2021-es átlagjuttatás még csak 750 ezer forint volt.Az egyetemi alapítványoknál a Testnevelési Egyetem volt a befutó több mint 184 millió forinttal. A kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítványban összesen 173 millió forintot fizettek ki a kurátoroknak és fb-tagoknak.Mindössze két helyen nem vettek fel tiszteletdíjat a vezető tisztségviselők (Közép-európai Oktatási Alapítvány és a Csányi Sándor-féle Soproni Egyetemért Alapítvány). A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnál és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál csak egy-egy kurátor vett fel havi minimum 3 millió forint juttatást.Főigazgatóként Schmidt Mária kapta tavaly a legtöbb pénzt, összesen 54,9 millió forintot (havi 4,6 milliót) a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítványtól).

Tavaly a több mint hárommilliárdos összegből azok a februárban távozó miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, kormánymegbízottak és miniszteri biztosok is kaptak, akiket az Európai Tanács összeférhetetlenségi és átláthatatlansági aggályok miatt hozott határozata után kizártak az alapítványokból.

Csakhogy az uniós határozat ellenére is maradtak parlamenti és önkormányzati képviselők, polgármesterek a kuratóriumokban, a nem egyetemi alapítványokban pedig ott maradtak a miniszterek és az államtitkárok. Pedig a határozat nem csak a modellváltó egyetemekre vonatkozik, így a probléma máig nincs rendezve. Hiszen utóbbiak így jelen állás szerint elesnek a Horizont- és az Erasmus-programokból származó uniós pénzektől és ösztöndíjaktól.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szalai Zoltán fõigazgató (j) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szekszárdi tanévindító és épületbemutató ünnepsége utáni pódiumbeszélgetésen 2023. szeptember 15-én.

The post Alapítványi fizetések: az MCC-ben százmilliókat osztottak ki appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés