:

NER-alapok: ezermilliárd forint lehet láthatatlan a jegybank számára

NER-alapok: ezermilliárd forint lehet láthatatlan a jegybank számára

A magyar GDP négy százalékát tehette ki a magyarországi magántőkealapokban összegyűlt vagyon 2022-ben. Hogy melyik NER-közeli tulajdonoshoz melyik alap és mekkora összeg tartozik, az továbbra is bonyolult kérdés.

Mintegy 2700 milliárd forintot érhetett a magyarországi magántőkealapokban elhelyezett vagyon 2022. december 31-én – írta meg a G7.

A bankügynek vége van – a világ leggazdagabb magyarja mégsem csinál bankot Magyarországon

És ezt miből számolta ki?

Adatgyűjtésükben 138 magántőkealapot leltek fel, ebből 92-nél tudták az alapkezelők vagy más jelentések alapján kigyűjteni, hogy mekkora volt az alapban kezelt vagyon értéke. Ezeknél biztosan tudható, hogy a vagyon értéke 2387 milliárd forint volt, a maradék esetben elérhető forrás híján kellett becsülniük, utóbbinál a G7 szerint legalább 277 milliárd forinttal számolt.

Így jött ki a 2664 milliárd forintos összeg, ami szerintük 70 százalékkal magasabb, mint amit a hivatalos jegybanki statisztika lát (1551 milliárd forint). Benne van a pakliban, hogy csak az alapkezelők egy része szolgáltat adatot, illetve csak az alapok egy részéről – vagy hogy a kezelésre átadott állami vagyon nem része az elszámolásnak, pedig utóbbi esetben százmilliárdokról lehet szó. A G7 az eltérés okairól a jegybankot is megkereste, de nem kaptak választ.

A gazdasági híroldal azt is megjegyzi, hogy ez a 2700 milliárdos összeg a 2022-es, 68 ezer milliárd forintos hazai GDP 4 százaléka. Nem elhanyagolható a teljes hazai részvényállományhoz (8,7 ezer milliárd forint) és a magántőkealapokat is magába foglaló befektetési jegyekhez (12,7 ezer milliárd forint) viszonyított nagyságrendje sem ennek az összegnek.

Hová lett a pénz?

Az alapok 84 százaléka szorosan a NER-hez köthető, írják, ami alapján továbbra is feltételezhető, hogy a jogi konstrukció fő motivációja a NER-vagyonok átláthatóságának csökkentése lehetett.

Arról már a Forbes.hu-n is többször beszámoltunk, hogy eléggé kibogozhatatlan, kik állnak pontosan az alapokban tömörülő vagyonok mögött. A G7, a Válasz Online (1234) és a Direkt36 korábbi tényfeltárásai is kellettek ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a tulajdonosokról. A G7 ezek alapján következteti ki, hogy a kérdéses vagyon kétharmada csupán négy tulajdonos közelében koncentrálódott tavaly év végén:

Mészáros Lőrinc: 716 milliárd forint nettó eszközértékű vagyon;Jellinek Dániel: 589 milliárd forint,Száraz István: 323 milliárd forint,Tiborcz István: 207 milliárd forint.

Igen ám, de nehéz meghatározni, hogy az élbolyban hol ér véget az egyikük vagyona, érdekeltsége, és hol kezdődik a másik. Például Jellinek Dániel cégcsoportjából az elmúlt években tízmilliárdok áramlottak ki egy országos szinten kevéssé ismert pécsi vállalkozó cégéhez, majd Tiborcz István BDPST Zrt.-jéhez úgy, hogy a pénzmozgásokat igyekeztek elrejteni – ezt korábban szintén a G7 tárta fel.

The post NER-alapok: ezermilliárd forint lehet láthatatlan a jegybank számára appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés