:
Breaking News

Nyolcmilliárd éves rádiójelet észleltek

Nyolcmilliárd éves rádiójelet észleltek

Egy friss tanulmány alapján egy nyolcmilliárd éves, extrém energiaszintű rádiójelet sikerült detektálni – írja az Indy100. A jel egy úgynevezett gyors rádiókitörés (FRB), amely nagyjából egy milliszekundumig tartott.

Az FRB-k a modern csillagászat nagy rejtélyei közé tartoznak. Ezek a rádióimpulzusok jelentős energiával bírnak, ám rendkívül rövidek. A jeleket kialakító csillagászat folyamatokat egyelőre nem teljesen értik.

A Stuart Ryder, a Macquarie Egyetem munkatársa és kollégái által észlelt FRB összeolvadó galaxisokból származhat.

A szakértők úgy vélik, a gyors rádiókitörések révén megvizsgálhatják a galaxisok közötti anyag tömegét.

„Ha felmérjük a világegyetemben lévő normál anyag, a mindnyájunkat alkotó atomok mennyiségét, arra jutunk, hogy több mint fele hiányzik annak, aminek ma ott kellene lennie” – mondta Ryan Shannon, a Swinburne Műszaki Egyetem kutatója és a csapat tagja. Mint hozzátette, a hiányzó anyag a galaxisok között rejtőzhet, viszont olyan forró és diffúz lehet, hogy normál technikákkal nem detektálhatják.

A szakértők az új FRB-t az Australian SKA Pathfinder távcső, illetve a chilei Very Large Telescope segítségével észlelték. Az eredmények alapján a jel az eddigi legősibb és legtávolabbi gyors rádiókitörés.

Kapcsolódó Évtizedek óta érkeznek rádiójelek egy titokzatos űrbéli objektumtól A szakértők egyelőre nem tudják, pontosan milyen objektum lehet a forrás.

The post Nyolcmilliárd éves rádiójelet észleltek first appeared on 24.hu.