:

Ábra: lassan egy éve zabálja az infláció a fizetésemelésünket

Ábra: lassan egy éve zabálja az infláció a fizetésemelésünket

A teljes munkaidejű alkalmazottak körében a bruttó átlagkereset 555 900 forint volt 2023 augusztusában, 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Forbes.hu-val a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH szerint a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 383 500 forint volt augusztusban, ami egy év alatt 15,1 százalékos növekedés. A bruttó mediánkereset 450 000 forint volt, ez 15,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 528 500 forintra becsülhető (egy évvel ezelőtthöz képest plust 14,1 százalék).

A lényeg

Jöjjön viszont a lényeg, az inflációval kiigazított reálkereseti adat: az augusztusi reálkereset egy év alatt még mindig egy százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 16,4 százalékos növekedése mellett.

Nagyításért katt a képre! Forrás és ábra: KSH

Ahogy azt a fenti ábra is mutatja, az egyéves bázison számított reálkereset (kék csík) már tavaly szeptember óta negatívan változik.

Ez azt jelenti, hogy a KSH-adatok szerint tavaly szeptember óta minden hónapban kevesebett ért a fizetésünk, mint egy évvel korábban, köszönhetően a gyorsabban növekvő inflációnak.

The post Ábra: lassan egy éve zabálja az infláció a fizetésemelésünket appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés