:

Nyugdíj: nem teszünk félre eleget, a kormány új megoldásokon dolgozik

A gazdaságfejlesztési tárca szakmai szervezetekkel rázná fel az öngondoskodási piacot. A nyugdíjpénztári vagyon 2010-es einstandolása után kellene elhitetni az emberekkel, hogy megéri nyugdíjra félretenni.

Folyamatosak az egyeztetések a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az öngondoskodási piac képviselői között, a cél, hogy kidolgozzanak egy olyan megoldást, amely érdemben növelni tudja a nyugdíjcélú öngondoskodási termékek népszerűségét és az azokat igénybe vevők számát Magyarországon – írja a Portfolio.hu.

Nyugdíj magadnak: innen szép nyerni

Az elöregedő társadalom egyre nagyobb terhet ró a magyar költségvetésre (is), már csak emiatt is jó lenne a lakosságot arra ösztönözni, hogy minél hamarabb kezdjen el megtakarítani, hogy elkerüljék az időskori elszegényedést. A feladat nagy: a magánnyugdíjpénztári vagyon einstandolása után eleve nehéz elhitetni a lakossággal, hogy hosszú távra érdemes befektetni, erre rakódik rá a mostani megélhetési válság (a béremeléseket egy éve zabálja fel az infláció).

A lehetséges irányok

 A Pénztárszövetség és a MABISZ több javaslatot is letett a kormány asztalára. A lap összeszedte a lehetséges irányokat.

Lengyel modell: munkavállalói tőkeprogram. A beléptetés automatikus, de ki lehet belőle szállni. A munkavállaló befizetéseit egy egyéni számlán a munkáltató és az állam kiegészíti. (Aki kilép annak vissza kell fizetnie a támogatást.) Gördülő rendszerben kellene bevezetni, előbb a nagyobb cég, aztán az egyre kisebbek. A munkáltató a bér 1,5, a munkavállalók a bér 2,0%-át fizetnék be kötelezően, önkéntes hozzájárulás további 2,5 és 2,0% lehet. A munkáltatók a fenti keretösszegig mentesülnének a szocho megfizetése alól a hozzájárulásukhoz kötődően. Az állami támogatás mértéke nem változna (befizetés 20%-a, de maximum évi 150 ezer forint).A jelenlegi szja-visszatérítés sávossá alakítása. A cél, hogy az alacsonyabb jövedelműek is öngondoskodjanak. Életjáradék: a legtöbb magyar most egy összegben kéri a nyugdíjmegtakarítás kifizetését. Érdemes lenne megfontolni, hogy a pénz egy részét kötelezően életjáradékként kelljen kifizetnie a szolgáltatóknak. Nyugdíjkötvény: új állampapír-konstrukció direkt a nyugdíjcélú megtakarítóknak. Ezzel a pénzügyi szolgáltatókat, min intézményi befektetőket kellene megcélozni, a kamat inflációból és kamatprémiumból tevődne össze. A lejárat hozzárendelődne a megtakarító nyugdíjba vonulásának évéhez (hasonló lejáratra van példa: Babakötvény). Felmerült, hogy a lakosság körében népszerű állampapír-konstrukciókhoz hozzáférhetnének a biztosítók is.

The post Nyugdíj: nem teszünk félre eleget, a kormány új megoldásokon dolgozik appeared first on Forbes.hu.