:

Jelentősen árat emel a Vodafone

15,4 százalékkal emelik a tarifákat, de nem az év elejétől lépnek életbe az új árak.

A távközlési díjakat a visszamenőleges infláció mértékével lehet emelni, vagyis jövő januárban a cégek akár 22 százalékkal emelhetnék a tarifáikat. A Vodafone Magyarország most bejelentette, hogy 2024 márciusában nem 22, „csak” 15,4 százalékkal emeli a díjait – írja a Népszava.

Nem mindenki kap nagy áremelést

A jövő év elején 5-6 százalékos inflációt várnak az elemzők, vagyis ehhez képest igen jelentős lesz a Vodafone emelése. Ez ugyanakkor azt is jelzi, hogy továbbra is lehetnek olyan tényezők, amik a magasabb infláció irányába hatnak, vagyis csupán a bázishatás kiesése miatt bőven lesz még dolga a jegybanknak (és a kormánynak is). A cégek, főleg a szolgáltatók jellemzően év elején szokták újraárazni a szolgáltatásaikat. A Vodafone az emelést január helyett márciusra tolta.

Az áremelés nem lesz egységes. Mind a lakossági, mind pedig a kisvállalati szegmensben lesznek a díjkorrekcióval megegyező kedvezmények az előfizetőknek. A vállalat decemberben értesíti majd ki az ügyfeleit a márciustól érvényes tarfiákról.

Vodafone: a nagy üzlet

Idén januárban 600 milliárd forintért kelt el a magyar Vodafone, a vevők: az állam és a tenderekkel kitömött 4iG. Egy részvénycsere-ügylet után a 4iG többségi tulajdonosa még tovább növelte befolyását a friss szerzeményben. A rendületlenül növekvő 4iG komoly kötelezettségekkel rendelkezik, az állami költségvetés sem áll éppen a legjobban, a tranzakció finanszírozásába kínai óriásbankok szálltak be. Az előző évét a társaság komoly veszteséggel zárta. Az már korábban kiderült, hogy a Vodafone márkát az új tulajdonos nem tartja meg, már azt is lehet tudni, mi lesz a társaság új neve.

The post Jelentősen árat emel a Vodafone appeared first on Forbes.hu.