:

A rákkutatás egyik nagyágyújával működik együtt a magyar Turbine

A rákkutatás egyik nagyágyújával működik együtt a magyar Turbine

A Turbine új rákterápiás célpontok kutatása céljából lépett együttműködésbe az Ono Pharmaceutical japán céggel. A régió számára is fontos, új távlatokat nyitó partnerség jött létre – jelentették be az érintettek.

Hogy az együttműködés lényegét megértsük, tisztázzuk gyorsan, mit is csinál a világ 100 legígéretesebb AI cége közé választott Turbine.

A gyógyszerkutatás jövője

A magyar biotech startup szimulációs platformot épít, aminek segítségével nagyon hatékonyan tudnak gyógyszercélpontokat azonosítani. A gyógyszerfejlesztésnek egy nagyon érzékeny szakasza ez: sok pénzt és erőforrást igényel, miközben kockázatos, hogy sikerül-e valóban működőképes vegyületet találni, ami később egy gyógyszer alapja lehet. A Turbine mesterséges intelligencia (AI) hajtotta szimulációs platformja ezt a szakaszt rövidíti le, hatékonyan és relatíve olcsón tud ígéretes molekulapárokat találni. Ami ennél is fontosabb:

olyan gyógyszercélpontok is kieshetnek a szimulációból, amit hagyományos módszerrel nemigen találnának meg.

Jó nevű befektetőkkel a háta mögött a csapat most iparági együttműködéseket köt. A Turbine mellett már nemcsak a szimulációs modell prediktivitása szól, hanem az immár saját laborban végzett (szilikonalapú kutatást kiegészítő) validációs tevékenysége is.

Nagy Szabolcs, Szalay Krisróf és Veres Dániel, a Turbine AI társalapítói. Fotó: Orbital Strangers

Kivel működnek együtt?

Az Ono az egyik legfontosabb, rákkutatásra is specializálódott cég, mely immár a teljes iparágon kéznyomát hagyta az első, transzformatív, PD-1 immunellenőrzőpont-gátlásra irányuló terápia fejlesztése során nyújtott kulcsfontosságú szerepével.

Az Opdivo (nivolumab), és a gyógyszeren keresztül bizonyított, PD-1 inhibíciót célzó mechanizmus

a mai napig az 5 legnagyobb forgalommal rendelkező rákgyógyszer egyike, mely azóta több további toplistás terápiának tört utat.

Az Ono számára kiemelten fontos, hogy a Turbine olyan gyógyszercélpontokat is képes megtalálni, melyeket akár a hagyományos, akár az aktuális élvonalbeli módszerek sem. Az együttműködés mindkét cég számára kulcsfontosságú: új távlatokat nyitó, jelenleg kezeletlen igényt célzó terápiák felkutatására és validálására irányul.

Borítókép: munka a Turbine budapesti központjában. Fotó: Sebestyén László

The post A rákkutatás egyik nagyágyújával működik együtt a magyar Turbine appeared first on Forbes.hu.