:

Bemutatkozott a közeljövő szupertelefonjainak motorja

Bemutatkozott a közeljövő szupertelefonjainak motorja

Az amerikai Qualcomm október 24-én leplezte le a legújabb csúcsprocesszorát, a négy nanométeres gyártástechnológiával készült, nyolcmagos Snapdragon 8 Gen 3-at, ami a gyártó ígérete szerint az elődjénél 30 százalékkal jobb teljesítményt és 20 százalékkal hatékonyabb energiagazdálkodást biztosít a közeljövő csúcstelefonjai számára.

A nyolc magból a legerősebb egy Cortex-X4, 3,3 GHz-es sebességgel, és emmelé jár három 3,2 GHz-es Cortex A720-as, két 3 GHz-es Performance egység, illetve két további mag 2,3 GHz-es teljesítménnyel. A chip akár 24 gigabányti 4800 Mhz-es memória kezelésére is képes, támogatja a Wi-Fi 7 szabványt és rendelkezik egy X75 5G modemmel is, aminek elméletileg a 10 Gbps letöltési sebesség sem kottyan meg, Bluetooth-on keresztül pedig már a 24 bites, 96 kHz-es hangminőség is biztosított.

Qualcomm

Az új lapkakészlet persze nemcsak gyorsabb és energiahatékonyabb, de napjaink trendjeinek megfelelően a mesterséges intelligencia is komoly fejlődésen esett át. Az AI Engine például támogatja a beszédfelismeréshez használt nagy nyelvi modelleket, és a Qualcomm szerint minden más chipnél gyorsabban, a másodperc töredéke alatt képes szövegbevitel alapján képet készíteni, méghozzá a stabil diffúzió (Stable Diffusion) gépi tanulási modell segítségével. Az MI persze a fotós képalkotásban is fontos szerepet kap: a chip valós időben tud javítani a fotók élénkségén és részletgazdagságán, illetve sötétben is jobb, világosabb képek/videók készíthetők a segítségével, sőt, akár mozgóképből is eltávolíthatók vele oda nem illő részletek.

Kiderült továbbá, hogy az új Adreno grafikus processzor támogatja az Unreal 5.2-es játékmotort az Adreno Frame Motion Engine 2.0-nak hála. A gyártó szerint az ilyen chippel szerelt telefonok konzol szintű játékminőséget biztosítanak majd a felhasználóknak, többek között annak köszönhetően, hogy már a másodpercenkénti 240 képkocka megjelenítése is lehetővé válik, miközben a kijelző 240 Hz-es frissítési rátával dolgozik – már csak egy kijelző kell, ami ezt támogatja.

A GPU emellett szintén jobb és gyorsabb, mint az előző generáció: 25 százalékkal javult az energiahatékonysgág és a teljesítmény, továbbá 40 százalékkal az sugárkövetés (Ray Tracing) teljesítménye.

Bár a lapkakészletet csak most jelentették be hivatalosan, az első ilyen chippel szerelt készülékekre már nem kell sokat várni. A Snapdragon 8 Gen 3 garantáltan ott lesz az október 25-én bemutatkozó Xiaomi 14 csúcstelefonokban, az iQOO pedig november 7-én leplezi le a 12-es sorozatát, amiben már szintén ez a processzor fog dolgozni.

The post Bemutatkozott a közeljövő szupertelefonjainak motorja first appeared on 24.hu.