:

Hozzányúl a rezsicsökkentéshez a kormány?

A tegnap esti rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, megnézik majd, lehet-e a mostani árakon változtatni.

Tegnap este rendkívüli időpontban tartott tájékoztatót a kormány, ahol Csák János kulturális-innovációs miniszter jelentette be, hogy maximum 50 milliós támogatott hitelösszeggel jön a csok plusz (a részletek itt).

A tájékoztatón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is részt vett, aki a gázárakról is kapott kérdést. Ahogy arról mi is beszámoltunk a 24.hu nyomán, a kormány által fixált árszintek sokakat büntetnek most, hiszen az orosz gáz ára nagyot esett az egy évvel ezelőttihez képest.

Gulyás elismerte, hogy a gáz esetében az ún. lakossági piaci ár jelenleg valóban drágább, mint a világpiaci tarifa (128 forint vs. 767 forint köbméterenként). Azt is mondta, hogy „nem azt a gázt adjuk ki a tárolókból, amit most veszünk, vagyis nem tudjuk azonnal az árakban érvényesíteni ezt”, mármint az aktuálisan alacsony piaci árat.

Többször is felmerült már, hogy a nagy eltérés miatt a kormánynak megint bele kellene nyúlnia a rendszerbe és lejjebb vinni a „lakossági piaci árszintet”. A miniszter most azt mondta, hogy december 31-éig biztosan nem nyúlnak az árakhoz. Mi lesz azután?

„Meg fogjuk nézni, hogy lehet-e ezen módosítani” – ígérte Gulyás.

A rezsicsökkentés drága

A rezsicsökkentés fenntartásának komoly költségvetési tétele van. A csökkentett és a piaci ár különbözetét a kormány eddig a költségvetésből fizette ki a veszteséget lenyelő állami MVM-nek. Áttételesen tehát a piaci gázárat mindenki megfizeti. Az olcsó gázárak ugyanakkor épphogy levegőhöz juttatják most a folyamatosan újraírt és komoly hiánnyal futó magyar költségvetést.

Ebből a szempontból érthető, hogy a kormánynak kényelmesebb, ha nem lép.

Az átlag felett gázt fogyasztóknak ugyanakkor fel kell készülnie: a fűtési szezon első fele megint nagyon drága lehet a számukra.

The post Hozzányúl a rezsicsökkentéshez a kormány? appeared first on Forbes.hu.