:

Direkt36: Itt a lista arról, hogyan állnak a kórházak a veszélyes fertőzésekkel

Elkészítette a Direkt36 a kórházak fertőzési rangsorát. A friss adatelemzést először ad képet arról, hogy a különböző kórházakban milyen fertőzési állapotok uralkodnak.

Közzétette második cikkét is a Direkt36 tényfeltáró portál a hazai kórházi fertőzésekről. Az első cikk arról szólt, hogyan próbálja eltitkolni a kormány a kórházi fertőzéseket (ezt itt foglaltuk össze). A mostani cikkben a Direkt36 elkészítette és közzétette a kórházak rangsorát. A friss adatelemzést először ad képet arról, hogy a különböző kórházakban milyen fertőzési állapotok uralkodnak.

Az elemzés legfőbb megállapításai:

kiderült, hogy nem mindig a súlyos eseteket ellátó nagy kórházakban történik arányaiban sok fertőzés, sőt, van néhány kisebb intézmény, amely minden fertőzéstípus esetén rosszul teljesít;Budapest kórházaiban a bejelentett fertőzések alapján sok a probléma, de vidéken is több városi kórházban hasonló a helyzet; a legkritikusabb osztályok az intenzívek, a sebészetek és a belgyógyászatok, de találtunk olyan esetet, amikor a pszichiátrián harapóztak el a fertőzések;a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, közben azonban a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal;az elemzésünk többek között a budapesti Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházakban mutatott ki nagyobb bajokat. Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók esetében Cegléd, Eger, Pápa kórházai szerepeltek nagyon rosszul.

Az összehasonlítás korábbi évek adatai alapján készült, amelyeket a Társaság a Szabadságjogokért perelt ki az államtól és bocsátott a tényfeltáró újság rendelkezésére. 2015-16-os adatokról van szó, de több jel is utal arra, hogy az akkori kép nem változott lényegesen.

A teljes listák a különböző fertőzési formák megjelenéseiről a Direkt36 cikkében találhatóak. A multirezisztens kórokozók miatti fertőzések gyakorisága alapján elkészített lista élére az alábbi kórházak kerültek (a „gyakoriság/előfordulás” azt jelenti, hogy 100 ezer ápolási napra hány fertőzés jut a számításaink szerint):

Cegléd, Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet / gyakoriság: 69,42Eger, Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet / gyakoriság: 66,25Budapest, Károlyi Sándor Kórház / gyakoriság: 64,53Pápa, Gróf Esterházy Kórház / gyakoriság: 59,03Budapest, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház / gyakoriság: 56,60Budapest, Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet / gyakoriság: 51,42Debrecen, Debreceni Egyetem Klinikai Központ / gyakoriság: 51,29Budapest, Szent Margit Kórház / gyakoriság: 51,21Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak / gyakoriság: 49,99Budapest, Betegápoló Irgalmas Rend / gyakoriság: 45,92

A kórházak rangsora a Clostridium difficile fertőzések gyakorisága alapján:

Budapest, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház / gyakoriság: 203,01Budapest, Károlyi Sándor Kózház / gyakoriság: 167,15Budapest, Észak-budai Szent János Centrumkórház / gyakoriság: 156,36Budapest, Honvédkórház / gyakoriság: 129,14Szeged, SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ / gyakoriság: 117,51Budapest, Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet / gyakoriság: 112,48Cegléd, Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet / gyakoriság: 106,11Budapest, Szent Imre Kórház / gyakoriság: 105,13Budapest, Uzsoki utcai Kórház / gyakoriság: 104,89Budapest, Egyesített Szent István és Szent László Kórház / gyakoriság: 102,15

A kórházak rangsora a véráramfertőzések gyakorisága alapján:

Budapest, Egyesített Szent István és Szent László Kórház / gyakoriság: 61,26Debrecen, Debreceni Egyetem Klinikai Központ / gyakoriság: 56,50Budapest, Észak-budai Szent János Centrumkórház / gyakoriság: 56,21Budapest, Károlyi Sándor Kórház / gyakoriság: 53,67Budapest, Honvédkórház / gyakoriság: 52,89Pécs, Pécsi Tudományegyetem / gyakoriság: 51,62Győr, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház / gyakoriság: 47,94Budapest, Budai Egészéségközpont Kft. / gyakoriság: 45,36Budapest, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet / gyakoriság: 44,27Zalaegerszeg, Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház / gyakoriság: 42,91

The post Direkt36: Itt a lista arról, hogyan állnak a kórházak a veszélyes fertőzésekkel appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés