:

Több százmillióval szállt ki Orbán Viktor apja az egyik cégéből, de nem ez a legérdekesebb, ami történt

Százmilliókért szállt ki Orbán Győző egykori cégéből. A Nehéz Kő Kft. azóta nemhogy veszteséges, de a felszámolásra is sor kerülhet.

Az Mfor.hu friss cikkében arról ír, érdekes dolgok történnek Orbán Győző, Orbán Viktor miniszterelnök apjának egykori cégével.

Az alaptörténet:

2021 áprilisában Orbán Győző megvált egyik érdekeltségétől, a rendre milliárdos bevételhez jutó Nehéz Kő Kft.-től. Az üzlet során Orbán Győző több százmillió forinthoz jutott.A cégbíróságra leadott dokumentumokból az Mfor.hu azt is kiderítette, hogy a cég vételára kereken 750 millió forint volt. Ehhez az akkor még MKB Bank néven futó pénzintézet biztosított hitelt.A felvett összeg 600 millió forint volt, amire a bank 840 millió forint értékű zálogjoggal terhelte meg a megvásárolt Nehéz Kő Kft.-ben lévő 100 százalékos tulajdonrészt.Orbán Győző azonban az osztalékra is igényt tartott, így

a rendelkezésre álló adatok alapján és az adózási szabályok ismeretében 800 millió forint körüli összeg illethette meg Orbán Győzőt a Nehéz Kő eladása révén.

A vevő a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. volt. Ezt még 2016-ban alapította Orbán Áron, a miniszterelnök öccse, valamint a család bizalmi emberének tartott Bihari János. Utóbbi ma már egyedüli tulajdonosa a NAKK-nak. A tulajdonosváltás után a Nehéz Kőt Bihari Fuvaroznak Kft.-re nevezte át.

Érezhető Orbán Győző hiánya

A tulajdonosváltás óta a nyilvános beszámolók alapján nagyságrendekkel kisebb számok szerepelnek egyes sorokon a mérlegben. 2021-ben:

A cég tárgyi eszközei 284-ről 62 millió forintra csökkentek.A követelések 224-ről 95,8 millió forintra apadtak, ami mögött elengedés és teljesítés egyaránt állhat.A pénzeszközök 190,2 millióról 4,1 millióra apadtak.

Az Mfor megállapítása az, hogy gyaníthatóan Orbán Győző jól bejáratott üzleti kapcsolatainak hiánya látható az értékesítésből befolyt bevételek soron. Hiszen, míg 2020-ban 1,2 milliárd forint folyt be a kasszába, addig 2021-ben már csak 317,8 millió forint, 2022-ben pedig még ennél is kevesebb, 138,2 millió. Noha ezzel párhuzamosan a kiadások is jócskán megcsappantak, a bevételek már nem tudták fedezni a kiadásokat, így egy soha nem látott mértékű veszteség lett az eredmény, -197 millió forint 2021-ben, és 2022-ben sem hozott más végkifejletet a gazdálkodás, -66,4 millióval zárta az évet a Fuvaroznak Kft.

A cég kiegészítő melléklete egyébként azt írja, mivel „az elmúlt években a nyereséges működést nem tudta fenntartani és ez a jövőben sem látszik reálisnak, így a vállalkozás folytatásának elve sérül, a továbbműködéshez biztosított fedezet nem biztosított”. Így akár a felszámolásra is sor kerülhet.

The post Több százmillióval szállt ki Orbán Viktor apja az egyik cégéből, de nem ez a legérdekesebb, ami történt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés