:

Zelenszkij: Atomerőművet támadott éjszaka Oroszország

Szerda hajnalban orosz dróntámadás történt a nyugati Hmelnickij régióban. Zelenszkij szerint a térség atomerőműve lehetett a célpont.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a szerda kora reggeli orosz dróntámadás a nyugati Hmelnickij régióban valószínűleg a térség atomerőművét vette célba, írja a Reuters.

A támadásban az erőmű ablakai kitörtek, és 20 ember megsérült.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), az ENSZ nukleáris felügyeletét ellátó szervezete szerint a dróntámadásból származó robbanások nem befolyásolták az erőmű működését vagy a hálózathoz való kapcsolódását. Néhány külső sugárzásmérő állomáson ugyanakkor átmenetileg megszűnt az áramszolgáltatás.

Több mint 1700 épület sérült meg

Éjszakai videóbeszédében Zelenszkij azt mondta, hogy a támadás újabb bizonyíték arra, hogy szigorúbb szankciókra van szükség Oroszországgal szemben. Az elnök szerint minden orosz csapás, „különösen azok, amelyek elég merészek ahhoz, hogy atomerőműveket és más kritikus létesítményeket vegyenek célba, azt jelzik, hogy a terrorista államra gyakorolt nyomás nem elég nagy”.

Szerhij Tyurin, a régió kormányzója szerint több mint 1700 épületet, köztük negyvenegy oktatási intézményt és hat egészségügyi épületet ért kár. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója nyilatkozatában azt mondta, az a tény, hogy a helyszínen számos ablak megsemmisült, jól mutatja, hogy milyen közel volt a támadás az épülethez. „Legközelebb talán nem leszünk ilyen szerencsések.”

Az ukrán légierő mind a 11 orosz drónt megsemmisítette az éjszaka folyamán, közölte a hadsereg. A belügyminiszter szerint a károkat a robbanáshullámok és a lehulló törmelék okozta.

Az energiaügyi minisztérium szerint az áramvezetékek is megsérültek, a szomszédos Netiscsin és Szlavuta városokban több mint 1800 fogyasztónál volt áramkimaradás. Szlavutában 20 épület rongálódott meg, köztük egy tűzoltó- és mentőegység, valamint egy rendőrségi épület, közölte Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon.

Hmelnyickij régió rendszeresen célpontja orosz drónok és rakéták támadásainak, elemzők szerint egy, a térségben található katonai repülőtér miatt.

Ukrajna öt atomerőműve a 20 hónapja tartó orosz invázió egyik vitás pontja. Oroszország a konfliktus elején elfoglalta a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen létesítményét. Azóta mindkét fél rendszeresen azzal vádolja a másikat, hogy bombázást vagy támadást tervez a létesítmény ellen.

A hmelnyickiji erőműnek két reaktora van, az egyiket augusztus óta nem működtetik.

The post Zelenszkij: Atomerőművet támadott éjszaka Oroszország appeared first on Forbes.hu.