:

Kilenc éve nem történt ilyen a lakáspiacon

Kilenc éve nem történt ilyen a lakáspiacon

Éves szinten kilenc év után először csökkenést mért az MNB a lakáspiacon. Az inflációt is figyelembe véve még nagyobb a csökkenés.

Kilenc éve nem történt ilyen a lakáspiacon: enyhén, de csökkentek az árak, derül ki az Ingatlannet.hu elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásár-indexének friss értékei szerint jelentősen lassult a lakásárak növekedési üteme az előző évhez képest a fővárosban és a vidéki városokban, a községekben pedig érdemi csökkenés látható. Az idei második negyedévében országosan 0,5 százalékkal emelkedtek az árak az előző negyedévi 2,6 százalék után. Az előző évhez képest viszont a nominális növekedési ütem (az előző negyedévi 6,6 százalékról)

kilenc év után először negatív tartományba került, mínusz 0,8 százalékra csökkent. 

Az inflációt is figyelembe véve, reál értéken éves szinten 18,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

Tavaly a második negyedévben még rekordmértékű drágulást mértek, tehát volt honnan csökkenni, teszi hozzá az Ingatlannet.hu elemzése. Ráadásul a mostani jelentős árkorrekciót egy hosszú ideje tartó, folyamatos drágulási hullám előzte meg, így az ingatlantulajdonosok még így is nagy nyerésben vannak.

Vidéken stagnáltak, illetve csökkentek az árak

A fővárosban 2023 második negyedévében 1,1 százalékkal nőttek az árak az első negyedévhez képest. Éves szinten jelentősen lefékezett az áremelkedés üteme: az előző negyedévi 11,3 százalékról 4,9 százalékra. A vidéki városokban a megelőző negyedévi 4,3 százalékos drágulást követően a második negyedévben már 1,0 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, éves összevetésben így 9,5 százalékról 1,1 százalékra lassult az éves lakásár-dinamika. 

A községekben megállt a lakásárak három negyedéven át tapasztalt csökkenése és negyedéves alapon 2,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Éves szinten így is érdemi, 8,1 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

A régiók többségében a városi lakásárak a stagnálás közelébe lassultak éves szinten, míg negyedéves alapon széttartó folyamatok voltak jellemzőek. Éves szinten az észak-alföldi és a közép-magyarországi régió városaiban a lakásárak csekély mértékű, 0,3 és 0,4 százalékos csökkenése volt tapasztalható. A legtöbb régióban azonban még kismértékben, 0,3 és 1,9 százalék között nőttek a lakásárak, csak a nyugat-dunántúli régió városait jellemezte ennél magasabb, évi 5,1 százalékos lakásár-emelkedés. Negyedéves alapon az észak-alföldi régióban 3,1 százalékos, a dél-alföldi régióban 2,9 százalékos, a nyugat-dunántúli régióban pedig 1,5 százalékos volt a lakásárcsökkenés, míg a többi területen tovább emelkedtek a lakásárak – emeli ki elemzésében a Bank360 Csoporthoz tartozó Ingatlannet.hu.

The post Kilenc éve nem történt ilyen a lakáspiacon appeared first on Forbes.hu.