:

Újabb magyar túszok Gázában

Újabb magyar túszok Gázában

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak jelenleg négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről van tudomása Gázában.

A tárca Forbes.hu-nak is eljuttatott közleménye szerint magyar halálos áldozatról továbbra sincs tudomásuk, és minden, ideiglenesen Izraelben tartózkodó magyar állampolgárnak felajánlották a kimenekítés lehetőségét, azokat pedig mind hazahozták, akik ezzel élni kívántak.

„Sajnos az Izraelt ért terrortámadás során a Hamász túszokat is ejtett. Az izraeli hatóságok előtt számos rendkívül súlyos kihívás áll jelenleg, ezek közül az egyik a túszok azonosítása” – mondta a közlemény szerint Szijjártó Péter miniszter. Jelenleg 225, Gázában fogva tartott túsz szerepel a nyilvántartásban, akik között harminc gyerek is van.

Sok esetben még maguk a családok sem tudnak bejelentést tenni, hiszen több esetben előfordult, hogy komplett családot raboltak el, vagy az elrabolt személyen kívüli családtagok mind meghaltak,

ezért fordulhat elő az, hogy most már hosszú napokkal a terrortámadást és a túszejtést követően derülnek ki újabb és újabb információk – mondta Szijjártó.

Három megkeresést kaptak a napokban

A kormány a napokban három megkeresést is kapott arról, hogy magyar származású, illetve magyar állampolgársággal is rendelkező személyek is vannak a túszok között.

Kedden két magyar állampolgársággal rendelkező személyről (ők a két kislány), szerdán egy magyar állampolgársággal rendelkező személyről, tegnap pedig egy újabb magyar származású személyről

A négy magyar érintettségű túsz közül kettő gyermek. Folyamatos a kapcsolattartás a túszok kiszabadítása érdekében felállított izraeli munkacsoporttal és több más hivatallal, illetve az érintett családokkal is.

Így használja Izrael az arcfelismerő rendszereket a háborúban

Ezt tudni a magyar gyerekekről

A hvg.hu cikke szerint a gyerekek édesanyja, Majan Zin már többször is nyilatkozott az izraeli és a nyugati sajtónak. Igaz, azt egyik alkalommal sem említette, hogy a lányoknak magyar állampolgársága is van. Az ugyancsak kettős állampolgárságú nő a Jewish Newsnak a hónap közepén elmondta, a lányok október 7-én éppen a volt férjénél, Noamnál és a férfi élettársánál voltak a Nahal Oz nevű kibucban, amikor a Hamász fegyveresei betörtek hozzájuk, és elrabolták a 8 éves Ellát és a 15 éves Dafnát.

The post Újabb magyar túszok Gázában appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés