:

Azonnal törölje ezeket a veszélyes alkalmazásokat

Azonnal törölje ezeket a veszélyes alkalmazásokat

A Google nemrégiben bejelentette, hogy észlelve az androidos mobilokra leselkedő veszélyt, valós idejű keresési funkcióval látják el a Google Play Áruház alkalmazást, ezzel kiszűrve a vírusos alkalmazásokat. A rendszer azonban még láthatóan nem üzemel, ugyanis a Doctor Web elemzői a FakeApp, a Joker és a HiddenAds kártevőcsaládokhoz tartozó appokra bukkant az áruházban – írja a Bleeping Computer.

A kiberbiztonsági vállalat a legújabb, havi mobilfenyegetettségi jelentésében azt állítja, hogy az érintett, nagyjából egy tucat alkalmazást már több mint 3 millió alkalommal telepítették. Ezek közül az alábbi appokat installálták legtöbbször:

Super Skibydi Killer — 1 millió letöltés Agent Shooter — 500 ezer letöltés Rainbow Stretch — 500 ezer letöltés Rubber Punch 3D — 500 ezer letöltés.

Miután az áldozatok telepítik az alkalmazásokat a készülékükre, úgy rejtőznek el, hogy ikonjaikat a Google Chrome logójára cserélik, vagy átlátszó ikonokat alkalmaznak, hogy üres helyet hozzanak létre a listában.

Ezt követően rejtőzködve futnak a háttérben, kihasználják a böngésző engedélyeit, hogy hirdetéseket küldjenek és bevételt termeljenek üzemeltetőiknek.

A felület legtöbbször csaló oldalakra, vagy kétes online kaszinóoldalakra irányítja a felhasználókat. A cég szerint az alábbi appokra érdemes még figyelni:

Eternal Maze (Yana Pospyelova) — 50 ezer letöltés, Jungle Jewels (Vaibhav Wable) — 10 ezer letöltés, Stellar Secrets (Pepperstocks) — 10 ezer letöltés, Fire Fruits (Sandr Sevill) — 10 ezer letöltés, Cowboy’s Frontier (Precipice Game Studios) — 10 ezer letöltés, Enchanted Elixir (Acomadyi) — 10 ezer letöltés, Love Emoji Messenger (Korsinka Vimoipan) — 50 ezer letöltés.

Az alkalmazásokat cikkünk közzétételekor már eltávolították az áruházból. Akik viszont korábban telepítették őket, érdemes mielőbb törölni a kétes appokat, és lefuttatni egy teljes eszközellenőrzést a Play Protect, illetve egy vírusirtó eszköz segítségével.

The post Azonnal törölje ezeket a veszélyes alkalmazásokat first appeared on 24.hu.