:

Topmilliárdos: Hosszú távon a nemzet érdekét szolgálja Mészáros és Szíjj felemelkedése

Nagy Elek jobban örülne, ha nemzeti konszenzus állna a kormányközeli milliárdosok felemelkedése mögött. A BÁV és a Főtaxi tulajdonosa ugyanakkor azt gondolja, hosszú távon a nemzet érdekeit szolgálja, ha megalapozódik egy komoly, az ország határain belül maradó vagyon.

Hosszú cikket közölt Index.hu Nagy Elek milliárdossal, a BÁV és a Főtaxi tulajdonosával. Az inkább kellemes beszélgetésnek, mint interjúnak tűnő cikk apropója a BÁV megalapításának 250. évfordulója volt, de szóba került a magyar gazdaság állapota és az ország nemzetközi politikában betöltött szerepe is.

Az állam érdeke a stabil hazai tőkésosztály

Az erdélyi származású milliárdos a román és a magyar gazdaság állapota kapcsán azt mondja, szomszédunkban a fejlődés „rendkívül látványos. De nagy kérdés, ki hová jut a következő 20-30 évben. Ebben mi előnyben vagyunk, mert a gazdaság szerkezete, illetve a stratégiai ágazatok tulajdoni szerkezete egyre egészségesebbnek mondható.” Nagy úgy látja, míg nyugaton van egy erős felsző középosztály, Magyarországon ez csak az elmúlt 30 évben kezdett újra kialakulni. A magyar állam jól felfogott érdeke is ez, mert ha nincs egy stabil hazai tőkésosztály, az komoly kockázat az országra nézve.

Arról, hogy ez a „stabil hazai tőkésosztály” hogy néz ki, és mennyire jó a kormányközeli milliárdosok szárnyalása az országnak, Nagy Eleknek érdekes álláspontja van. A milliárdos szerint Magyarországon a helyzetet „valóban lehet kritizálni, helyes, nem helyes”, de fontosabb a történelmi távlat. „Harminc év múlva már többnyire az utódaink kezében lesz a jövő, köztük akár az említett urak (Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Szíjj László – a szerk.) leszármazottjaival. Ha addigra megalapozódik egy olyan komoly vagyon, ami itt van, és itt is marad az országban, mert az adott családoknak és a hozzájuk kapcsolódó cégcsoportoknak itt vannak a gyökerei,

az hosszú távon a nemzet érdekeit szolgálja.

Sokkal jobban örülnék persze, ha emögött nemzeti konszenzus, közös politikai akarat állna. De ha nem megy, az ország jövőjét tekintve szinte mindegy, hogy ezt a jobb-, a közép- vagy a baloldal valósítja meg. A külföldi tőke ugyanis oda megy, ahol a legjobban érzi magát. Egyszer jön, máskor megy, nem lehetünk teljes egészében kitéve külföldi befektetési döntések szeszélyeinek.”

Magyarország sikeresen abszolválta az elmúlt 10-12 évet

Magyarország kelet és nyugat közötti hintapolitikája kapcsán a milliárdos azt mondja, noha Magyarország „az elmúlt 10-12 évet rendkívül sikeresen abszolválta, és szemmel látható fejlődésen ment át”, Orbán Viktor víziója komoly kockázatot jelent a nyugati gazdasági érdekekre.

„Nagyon komoly érdekköröket sért Orbán Viktor, amikor Magyarországért »kiénekel« az uniós kórusból, hogy elérje a céljait. Ezzel ő nyilván tisztában van. Ugyanakkor eközben az ellenlábasai súlyosan sértik Magyarország érdekeit, amivel pedig ők vannak tisztában.”

Nagynak „egyrészt-másrészt” érvelése van az uniós források kapcsán is. A milliárdos úgy látja, közel 6 milliód euróra „nem lehet csak úgy legyinteni, hiszen lenne helye bőven. De ha arra gondolunk, hogy a tavaly kezdődött energiaválság finanszírozása a hétéves uniós ciklusban hozzáférhető, említett támogatások akár dupláját emésztheti fel egyetlen esztendő alatt, máris más a leányzó fekvése.”

Magyarország szerinte nem mondhat nemet az összesen több mint 20 milliárd euróra. „De ha úgy fordul a kerék, tudni kell, hogy vannak alternatív lehetőségek. Lásd: a külföldi működőtőke-beruházások, az FDI, amelyekről mostanában leginkább a járműipar, akár az elektromobilitáshoz kapcsolódóan az akkumulátorgyárak vonatkozásában hallani.”

Szerinte itt zárul be a kör. A nemzetközi tőke beáramlása csak akkor nem tesz sérülékennyé, ha már a hazai tulajdon is meghatározó a gazdasági szerkezetben. „Kellenek az ellensúlyok, az érdekütköztetések.”

Nagy becsült vagyona a legutóbbi, év elején megjelent milliárdoslistánkon 76,2 milliárd forint volt. Ezzel a 22. helyre került az 50 fős listán.

The post Topmilliárdos: Hosszú távon a nemzet érdekét szolgálja Mészáros és Szíjj felemelkedése appeared first on Forbes.hu.