:

Elképesztő szám: ennyi vendégmunkás jöhet Magyarországra 

Elképesztő szám: ennyi vendégmunkás jöhet Magyarországra 

Magyarországon fogyóban a munkaerőtartalék: a KSH jelenleg már csak 280 ezer körülire teszi a potenciálisan munkába állíthatók számát, míg 2015-ben még félmillióan, 2010-ben több mint 700 ezren voltak. A feszes, alacsony munkanélküliség jellemezte munkaerőpiacon a foglalkoztatási igény kielégítéséhez B tervre lett szükség, mert az A terv, ami a magyar munkavállalókra támaszkodott volna, már nem működik.

A Népszava cikke szerint Kovách Endre, a Prohumán 2004 Szolgáltató és Tanácsadó Kft. EU-n kívüli munkavállalókért felelős igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályának a munkaerőimportról rendezett online konferenciáján azt mondta, a hozzánk érkező vendégmunkásokkal az eddigi tapasztalatok szerint elégedettek a munkáltatók, gyorsan tanulnak, jól dolgoznak, helyzetükből adódóan szívesen vállalnak túlórát, munkájuk termelékenysége akár 30 százalékkal is felülmúlja a mellettük dolgozó magyar munkavállalókét.

Nem leggyengébb láncszemnek jönnek Magyarországra az indiai kamionsofőrök

Az előadók többsége egyetértett azzal, hogy mára kikerülhetetlenné vált a külföldről érkezők magyarországi munkába állítása, bár ezzel némileg vitába szállt Pinczés Balázs, a HR-Network Egyesület vezetője, aki szerint Magyarországon nem is annyira munkaerő, mint inkább munkabérhiány tapasztalható. Megkockáztatta, hogyha 20-30 százalékkal magasabbak volnának a hazai bérek, akkor nem is tapasztalnánk ilyen mértékű munkaerőhiányt. 

A jelenlegi helyzet ismeretében

teljesen valósnak nevezte azokat a politikusoktól származó kijelentéseket, hogy akár 500 ezer vendégmunkás is dolgozhat a a közeljövőben Magyarországon.

Ettől nem teljesen függetlenül azt is elmondta, hogy érdemes volna sokkal többet foglalkozni a külföldön munkát vállaló magyarok hazacsábításával. Kontinentális kitekintésben ehhez hozzáfűzte, hogy egész Európában egyre növekszik a munkaerőhiány.

Egyszerűsíti a kormány a vendégmunkások ügyintézését az akkugyárdömping előtt

The post Elképesztő szám: ennyi vendégmunkás jöhet Magyarországra  appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés