:

Pontosított az Európai Bizottság: értékelhetik a magyar kohéziós zárolások ügyét novemberben

Nem újabb három hónapról, csak újrainduló három hónapról van szó a magyar forrás blokkolását érintő eljárásban – tisztázta a brüsszeli testület budapesti képviselete. Ez ugyanakkor még mindig nem jelenti, hogy novembertől jöhetnek az uniós pénzek.

Nem újabb három hónapot, csak a szeptemberben megszakított, eleve három hónapos vizsgálati időszak újraindítását jelenti az Európai Bizottság lapunknak küldött válasza – pontosította a Forbes.hu cikkében megjelent nyilatkozatot a brüsszeli testület budapesti képviselete.

A Bizottság hétfői válaszai nyomán ugyanis megírtuk, semmi sem kötelezi az Európai Bizottságot, hogy még novemberben döntést hozzon a magyar kohéziós támogatások feloldásának ügyében, sőt, szerintük most az értékelés ismét az eredeti eljárásrendben történhet.

A Bizottság eredetileg úgy – angolul – fogalmazott: 

„Most, hogy Magyarország válaszolt ezekre a kérdésekre, újra elindul a 3 hónapos határidő”.

Ezt értelmeztük úgy, hogy további három hónapba is telhet az értékelés.

Akkor mi lesz pontosan a menet?

Az elmúlt hetekben ugyanis – mint megírtuk – a hazai kormányzati kommunikáció többször is felvetette, hogy a kabinet várakozásai szerint már novemberben megérkeznek az év eleje óta várt uniós pénzek Magyarországra. Csakhogy ezzel szemben a Bizottság a Forbes.hu-nak küldött válaszaiból az következett, hogy novembernél vélhetően tovább kell várni – és nemcsak azért, mert várhatóan januárban indulhatnának el az első utalások akkor is, ha a Bizottság zöld utat adna a magyar számláknak.

Azt is megírtuk, hogy a Magyarországnak járó uniós források tavaly decemberi felfüggesztésének ügyében a magyar kormány tavasszal fogadott el egy bírósági törvénymódosító csomagot, majd július 18-án úgynevezett önértékelést nyújtott be az „Alapjogi Charta hatékony alkalmazása és végrehajtása” című horizontális engedélyezési feltétel teljesüléséről. Ezt követően indult a három hónapos, azaz 90 napos vizsgálati időszak, és ennek keretében fordult a Bizottság szeptember 26-án további kérdésekkel a kabinethez.

A Bizottság budapesti képviseletének mostani magyarázata szerint ekkor, azaz július 18-át követően csaknem tíz héttel szakították tehát meg a három hónapos eljárást, amelyet az október 19-én beérkezett magyar válaszlevél nyomán újraindítottak. Mindez azt is jelentheti, hogy az igazságügyi reformot érintő értékelésre valóban akár két hét múlva, azaz még novemberben sor kerülhet.

Az már a hétfői válaszból az előbbieknél egyértelműbb volt azonban, hogy a Bizottság szerint a magyar kormány igazságügyi „reformja” nem old fel minden akadályt, azaz nem tesz semmissé minden forrászárolást. 

„A most vizsgált önértékelés az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozik, és nem tartalmaz információt a másik három területről, nevezetesen a tanulmányi szabadságról, az úgynevezett gyermekvédelmi törvényről és a menekültügyi kérdésekről. Az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya minden programot érint, ezért ezt meg kell oldani, mielőtt az EU kohéziós alapjai közül bármelyikből is forrást lehetne nyújtani Magyarországnak, kivéve a technikai segítségnyújtásra szánt pénzeszközöket”

– írták.

The post Pontosított az Európai Bizottság: értékelhetik a magyar kohéziós zárolások ügyét novemberben appeared first on Forbes.hu.