:

Balogh Petya

Az első Forbesban, 2013 novemberében Újratervezés címmel jelent meg cikk akkori cégedről, a Nav N Góról (NNG). Akkor már tulajdonosként kiszálltál, de mint vezérigazgató te irányítottad. Hányszor terveztél újra azóta?
Sokszor. 2014-15-ben volt fél év, ami alatt szétesett a házasságom. Megfizettem az előző évtizedek munkamániájának árát, felmondtam az NNG-ben, otthagytam az egészet a csudába. Ezután egy Excel-táblában megterveztük az életünket mostani feleségemmel, Majával.
A harmadik újratervezés azután volt, hogy a feleségem is felmondott, és elkezdődött „a startupokkal beszélgetünk éjjel-nappal, és segítünk, ahol tudunk”időszak. Ez az, amiből kinőtt a Baconsult, és kicsit ez a „BaloghPetya” dolog. 2019 körül jött a Cápák között, és emelte a tétet eggyel, berobbant az életembe a sok szereplés. Ez picit módosította a terveket, ráfeküdtünk a személyes brandemre. Tavaly nyáron volt a legutóbbi nagy újratervezés a STRT Holdinggal. Most ez visz, ez pörget. Úgyhogy több kanyar volt a sztoriban.


A STRT-tal az a célotok, hogy tíz év alatt ezer cégbe fektessetek be, és a tervek szerint december elején tőzsdére mentek. Ez a legutóbbi a legnagyobb újratervezés, nem?
Ez nagyon nagy, igen. Amikor 2015-ben otthagytam az NNG-t, borzasztóan ki voltam égve. Nem akartam a pénzről tudni. Nem akartam csapatot magam köré. Hét év kellett, mire azt tudtam mondani: nem lehet, hogy ennyi voltam. Éreztem, hogy van bennem egy következő nagy dobás. Ott jött ez, hogy jó, akkor valami nagyot építek, csapatot, struktúrákat, és kitűzök megint egy nagy álmot. Valószínűleg még akkor sem fogok tudni lenyugodni, ha ez sikerül.


Most mit csinálsz másként, hogy ne legyen akkora ára?
Ezt Majával építjük. Ez sem könnyű, mert a komoly felelősséget, a családot, a gyereket, a háztartást is együtt visszük. Hihetetlen, mennyit vállal ő is. De mégis közös a küzdelem, és együtt tudunk dolgokat megvalósítani, ami segít. A másik, amit megtanultam, hogy nemcsak az a nagyon fontos, hogy mit építek, hanem az is, hogy kikkel. És ilyen szempontból sokkal válogatósabb lettem. Most is van egy nagy álmom, meg akarom csinálni, de jó emberekkel. Ez mindennél fontosabb.


A STRT tőzsdére lépése előtt 1,15 milliárd forint tőkét gyűjtöttetek, kizárólag magánbefektetőktől. Számítottál ennyi pénzre és lelkesedésre?
A legvadabb álmaimban sem. Érdekes visszaigazolás és feladat, hogy olyanoktól kaptuk ezt a pénzt, akik ismerik a szakmát, értik az ilyen befektetések kockázatait, mert maguk is startupot építettek és eladták, vagy startupokba fektetnek. Szóval akik tudják, mit csinálunk. Az, hogy ők bizalmat szavaztak nekünk, és azt mondták, hogy ebből lehet valami, nagyon pozitív megerősítés.


Felelősség is, mert nemcsak pénzből pénzt gyártunk, hanem ökoszisztémát formálunk, és a magyar vállalkozói közösségre szeretnénk hatással lenni. Tudom, ezek nagyon nagy szavak. De nem csinálják elegen. A mi tervünk, hogy ne az állami és az EU-s pénz uralja a szektort, hanem a magántőkének is minél erősebb szerepe legyen.


Zajlik a casting a Cápák között hetedik évadára. Maradsz?
Hivatalosan nem válaszolhatok, de sűrű heteim lesznek mostanában.

The post Balogh Petya appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés