:

Mi történik, ha az oroszok elzárják a gázt?

Átvészeljük a telet.

Rekordszint közelébe emelkedett a magyar gáztárolók telítettsége, több más ország a technikai határokat feszegetve már bőven 100 százalék fölé töltötte a tárolóit, írja a G7. Az uniós előírások mellett a kereskedők próbálták kihasználni az alacsony nyári árakat.

Így magabiztosan várhatjuk a telet, még akkor is, ha az orosz szállítások újabb útvonalon állnak le.

Több ebből Nem csak a nagymamádé – a fiatalok felé is nyit az Emporium „Mindenki tudta, hogy ebből valamikor nagy dolog lesz” – Madarász Tamás agykutató az MI-ről

A magyar tárolók mostanra nagyjából 6,4 milliárd köbméyernyi gázt helyeztek el, ez a teljes éves fogyasztás durván kétharmada. A készletek lényegében mindenhol történelmi csúcson vannak: Portugáliában 106,84, Romániában pedig 105,94 százalékos a töltöttség. (A tárolók kapacitását köbméter helyett megawattórában adják meg, a különböző fűtőértékek miatt lehetséges 100 százalék felett betárolni.)

Nyáron olcsón vették, télen drágán eladják

Az uniós szabályok mellett (a tagállamoknak a tavalyi 80 százalék helyett 90 százalékig kellett tölteni a tárolókat) a kereskedők a betárolási időszakban alacsony árakat is próbálják előnyükre fordítani. Ha alacsony az ár nyáron, de télen magasabb árfolyamra számítanak, akkor megéri sok gázt előre vásárolni.

A betárolási mennyiség ugyan Európa-szerte óriási, a téli-tavaszi fogyasztást még így sem fedezi. A tavalyi évhez hasonlítva nagyjából januárig lehet elég a mennyiség, utána még ugyanennyit fogyaszt február és április között a lakosság.

Ez azonban gond nélkül jönni fog majd, még akkor is, ha az orosz import csökken.

Ennek kockázatát nem lehet kizárni, írja a G7: a bolgárok által orosz gázra kivetett tranzitdíj miatt leállíthatják a szállítást a déli útvonalon (innen kapja Magyarország az orosz gáz jelentős részét).

Egy ilyen fejlemény az árakat biztosan megmozgatná, de európai szinten ellátási gondokat nem okozna, írja a lap.

The post Mi történik, ha az oroszok elzárják a gázt? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés