:

Kiderült: tényleg pusztítja a spermákat a mobiltelefon

Kiderült: tényleg pusztítja a spermákat a mobiltelefon

A friss kutatások szerint a férfi spermakoncentráció kevesebb mint a felére csökkent az elmúlt negyven évben, ami hosszútávon komoly gondokat okozhat a népszaporulatban. A csökkenésre sokféle magyarázat érkezett, több között az is, hogy a mobiltelefonok által okozott elektromágneses sugárzás hatással lehet az emberi reproduktív egészségre, beleértve a sperma minőségét is – írja az Interesting Engineering.

A témában végzett vizsgálatok eredményei eddig ellentmondásosak voltak. Míg egyes tanulmányok nem találták a sugárzás érzékelhető hatásait, mások a túlzott mobiltelefon-használatot a sperma minőségének csökkenésével hozták összefüggésbe. Most egy jelentős keresztmetszeti tanulmányt tett közzé a témában a Genfi Egyetem (UNIGE) csapata. A 2005 és 2018 között hat katonai behívóközpontban 2886, 18 és 22 év közötti svájci férfitól gyűjtött adathalmaz alapján kimutatták, hogy a spermaszám és koncentráció összefügg a gyakori mobiltelefon-használattal.

A férfiak egy részletes kérdőívet töltöttek ki életmódbeli szokásaikról, általános egészségi állapotukról, és különösen arról, hogy milyen gyakran használták a telefonjukat, valamint hogy hová teszik azt, amikor nem használjk

mondta Serge Nef, az UNIGE professzora.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legfeljebb egyszer használták a telefonjukat, a spermiumkoncentráció mediánja sokkal nagyobb volt (56,5 millió/mL), mint azoknál a férfiaknál, akik naponta több mint 20 alkalommal használták a telefonjukat (44,5 millió/mL).

A szerzők azonban nem találtak összefüggést a spermiumok rossz mozgékonysága, valamint a mobiltelefon használata között.

Korábbi tanulmányok egyébként azt sugallták, hogy amennyiben a spermiumok száma 40 millió alá csökken milliliterenként, veszélybe kerül a termékenység, és vele együtt az emberi faj reprodukciós kapacitása is. A mostani tanulmány önbevalláson alapuló adatokra támaszkodott, a kutatók azonban egy új vizsgálatba kezdhetnek, amelynek célja az elektromágneses hullámoknak való kitettség pontos számszerűsítése.

Kapcsolódó A csökkenő spermiumszám miatt pusztulhat ki az emberiség A világ számos területén egyre rosszabb a férfiak spermájának minősége.

The post Kiderült: tényleg pusztítja a spermákat a mobiltelefon first appeared on 24.hu.