:

Egyes kutakon hússzorosára nő az üzemanyag extraprofitadója

A nagy forgalmú benzinkutak számára az eddigi 0,15 százalék helyett 3 százalékos lesz az üzemanyag különadója.

Módosította a kormány az üzemanyagok különadóját, a kisebb kutaknak továbbra sem kell adót fizetniük, a nagyobbaktól azonban nagyobb százalékban von el az állam – írja a hvg.hu a csütörtök késő esti Magyar Közlönyre hivatkozva.

Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ellátott kormányrendelettel az extraprofitadóról szóló szabályokat írták át. Méghozzá úgy, hogy az üzemanyagok eladásából keletkező

évi 500 millió forint alatti adóalaprész után továbbra sem kell különadót fizetni,évi 500 millió forintot feletti rész után viszont egységesen 3 százalékos lesz az extrateher.

Ez azt jelenti, hogy a nagyobb forgalmú kutak esetében mindenki a jelenlegi teher többszörösére emelkedik. Így például

az 500 millió és 30 milliárd forint közötti forgalom után az eddig 0,15 százalékos különadó a hússzorosára,a 30 milliárd és 100 milliárd forint közötti forgalom után az eddigi 1 százalékos teher a háromszorosára nő.

A legnagyobb kutakat vigasztalhatja, hogy a 100 milliárd forintot meghaladó bevétel esetében az ezen összeg feletti rész után eddig 4,5 százalékot kellett fizetniük, és ez most nekik is 3 százalékos lesz, vagyis a különadó mértéke ebben az esetben a kétharmadára csökken.

The post Egyes kutakon hússzorosára nő az üzemanyag extraprofitadója appeared first on Forbes.hu.