:

A filmek rosszul mutatják be, mitől halna meg az ember az űrben

A filmek rosszul mutatják be, mitől halna meg az ember az űrben

Az emberi történelem során alig több mint 600 ember tartózkodott Föld körüli pályán, és csak hárman — Georgij Dobrovolszkij, Vlagyiszlav Volkov és Viktor Patsajev — vesztették életüket a Kármán-vonal közelében, az űr határán. A populáris kultúrában számtalanszor bemutatásra került már, hogy mi történne a testünkkel, ha űrruha nélkül sodródnánk az űrben, legtöbbször azonban  pontatlanul mutatták be az eredményt — írja az IFLScience.

A test nem robban fel, nem ég halálra és a szemek sem düllednek ki. 

A két dolog, ami valójában elpusztít, az a megfelelő légköri nyomás és az oxigén hiánya. Nyomás nélkül a folyadékok sokkal alacsonyabb hőmérsékleten párolognak el, ami a testünkre nézve annyit jelent, hogy szépen lassan minden elpárolog a felszínről. Emellett buborékok is keletkeznek a testnedvekben, amelyek a vérben is megjelenhetnek, halálos embóliát okozva.

A test azonban nem fog felrobbanni. A bőr eléggé rugalmas, így akár a normális méreted kétszeresére is megduzzadhat anélkül, hogy szétszakadna. A szakértők szerint nem szabad visszatartani a lélegzetet, a kiabálás, és ezáltal a tüdő kitágulása adhat pár plusz másodpercet. Ezt követően azonban megjelenik az oxigénhiány: lélegezhető levegő nélkül körülbelül 15 másodperc alatt elveszítheti az ember az eszméletét.

Ha valamilyen csoda folytán mégis sikerül megmenekülni, a felépülés során a fentiek következményein túl a Nap káros sugárzása is extra terhet okozhat.

Az ultraibolya sugárzás ugyanis nagyon csúnyán égést okozhat, a röntgensugárzás pedig károsítja a DNS-t, növelve a rákos megbetegedés kockázatát.

The post A filmek rosszul mutatják be, mitől halna meg az ember az űrben first appeared on 24.hu.