:

Pokoli pofon lenne a piacnak, gesztus az egészségügynek – mi lesz az energiaitalokkal?

Pokoli pofon lenne a piacnak, gesztus az egészségügynek – mi lesz az energiaitalokkal?

A vásárlók 400 forintot sem sajnálnak egy dobozért, a gyerekorvos szerint pedig egyre több a túlfogyasztás okozta betegség. A kormány elzárná a gyerekek elől az energiaitalokat.

Évente 64 millió liter energiaitalt fogyasztanak a magyarok. Az éves országos fogyasztás négy éve lépte át az 50 millió litert, ma már a gyártói márkák eladása önmagában meghaladja ezt. A gyártók átlagosan ezer forintot realizálnak minden liter után. Ez tehát azt jelenti, hogy Hollik István és Nacsa Lőrinc képviselők egy évi 64 milliárd forint forgalmú piacot rendeznének át. A Fidesz és a KDNP politikusai még októberelején azzal álltak elő a héten, hogy be kellene tiltani az energiaitalok eladását 18 éven aluliak részére.

Mértékkel

Az, hogy általános iskolás gyerekek energiaitalt reggeliznek, nem újdonság: már a 2000-es években is divat volt. Magyarországon egyelőre nem készült felmérés a gyerekek energiaital-fogyasztásáról, de Szlovákiában nemrég mérték fel, hogy a 13 évesek körében egyre népszerűbb.

„Gyerekeknek nem javaslom az energiaital fogyasztását. 12 éves kor alatti gyerekeknek tiltott a koffeinfogyasztás, és a szakmai szervezetek 12-18 év közöttieknek is naponta legfeljebb 100 milligramm koffein fogyasztását javasolják” – mondta a Forbes.hu-nak Cseh Áron, a Panoráma Poliklinika gyermek-gasztroenterológusa.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
A fiatal családosok azt kérik: energiaitalt csak nemzeti dohányboltokban!
Üzlet Bánáti Anna 3 perc olvasás
Brutális számokat közölt a Hell, de azért már itt is beköszöntött a válság

A masszív lobbierővel rendelkező Magyar Energiaital Szövetség főtitkára, Csibi Sándor sem ajánlja gyerekeknek az energiaitalokat. A feddés viszont éppen akkora hatással bír a mértéktelenségre, mint az alkoholos italokon a „Fogyassza felelősséggel!” matrica. A szövetség legutóbb már kettős mércét emlegetett a honatyák ötlete nyomán, mondván, más cukor- és koffeintartalmú időtőre is ki kellene vetni a korlátozást, nemcsak az energiaitalokra.

„Egyre többen jönnek hozzánk magas vérnyomással, szív- és érrendszeri panaszokkal, ami a túlzott energiaital-fogyasztással függ össze, akárcsak a pulzusszám emelkedése. A kávéval szemben az energiaitalt üdítőként fogyasztják a gyerekek.

Van, aki naponta több litert iszik: ez olyan, mintha öt-tíz presszókávét meginna”

– mondta Cseh. Úgy látja, a felnőtteknek is jobb lenne teljesen mellőzni az energiaitalokat, de nekik nem árt az alkalmankénti fogyasztás – igaz, nem is javasolt. Magyarországon az energiaitalok elterjedése előtt is közegészségügyi probléma volt az elhízás és a cukorbetegség.

Alvás helyett

Az energiaitalok túlzott fogyasztása nem csak a koffeinmérgezés miatt veszélyes. Egy két és fél deciliteres doboz 80 milligramm, a fél literes kiszerelés 150-160 milligramm koffeint tartalmaz, ami jóval az egészséges felnőttekre szabott határérték alatt van. De a legtöbben ma is cukros italt vesznek, a Magyarországon legnépszerűbb termék pedig egy dobozban 27 gramm cukrot tartalmaz.

„A máj elzsírosodásához, károsodásához a nagy mennyiségű cukorfogyasztás is hozzájárul, gyerekkorban is egyre gyakrabban alakul ki zsírmáj” – mondta Cseh. A cukormentes termékek egyelőre kis részarányt képviselnek a piacon, a forintban mért forgalom mindössze 11 százalékát teszik ki a NielsenIQ adatai szerint.

Az Országos Mentőszolgálatnak kötelező regisztrálnia, amikor energiaital-fogyasztás miatt kell ellátni egy beteget. Évente átlagosan száz ilyen esetet jelentenek, minden hétre jut kettő – legalábbis Hollik szerint. Cseh több százra teszi az eddigi összes eset számát. Júliusban a magyar sajtón is végigfutott egy 18 éves fiú története, aki egy hét alatt 6 liter energiaitalt ivott, mielőtt görcsöt kapott és leállt a szíve. Ő szeptember végén felébredt a kómából, de nem az egyetlen fiatal, aki literszámra dönti magába a színes, szagos italt.

A megoldást az elegendő, jó minőségű alvás jelenthetné, de az energiaital rendszeres, túlzott fogyasztása alvászavart okozhat, a hirtelen elhagyása pedig fokozott alvásigényt. Ez pedig egy ördögi körbe hajtja a fogyasztókat.

Feltűnő és olcsó

Az energiaital-piac lendületét az infláció sem törte meg, sőt, a más termékkategóriáknál látott lefelé vásárlás sem jellemző. A gyártói márkák termékei közel kétszerannyiba kerülnek, mint a saját márkás termékek, mégis ezek teszik ki a forgalom 93 százalékát. Ezek alapján úgy fest, az áremelkedés nem lesz természetes fogyasztáscsökkentő erő ezen a piacon: az emberek 400 forintért is megvesznek egy doboz energiaitalt – akár maguknak, akár a gyerekeiknek.

Korlátozások máshol

Az energiaital-vita párhuzamosan fut Magyarországon és Romániában. Délkeleti szomszédunknál a Szociáldemokrata Párt nyújtott be egy hasonló törvényjavaslatot, amit egyelőre nem fogadott el a törvényhozás. Lengyelországban már döntöttek, ott 2024-től nem vásárolhatnak olyan italokat a gyerekek, amiben 15 milligrammnál több koffein van 100 milliliterenként. Csecsenföldön 2011-től, Litvániában 2014-től, Lettországban 2016-tól, Törökországban 2017-től egyáltalán nem vásárolhatnak gyerekek energiaitalt. Az állam helyett az üzletláncok és az iskolák is beavatkozhatnak a piac működésébe. Svédországban két üzletlánc úgy döntött, nem ad ki 15 éven aluliaknak energiaitalt, Dubajban pedig az iskolák tiltották be a fogyasztását.

Felkészül a Hell?

Szikszó, 2020. szeptember 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) átadja a minisztérium beruházástámogatói szerzõdését Csereklye Barnabásnak, a HELL Energy Magyarország Kft. ügyvezetõjének a társaság szikszói székházában 2020. szeptember 14-én. MTI/Vajda János

A Hollik-Nacsa tandem ötletét már régóta tesztelik a kormánypártok. Rétvári Bence januárban az energiaital-fogyasztáshoz köthető szív- és érrendszeri betegségekről beszélt a köztévében, később pedig a kormányközeli Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) karolta fel a témát. Ők azt szeretnék elérni, hogy csak a dohányboltokban lehessen energiaitalt árusítani. Az országgyűlésből eddig senki nem állt ki az üdítőital-gyártók mellett, sőt, Vajda Zoltán ellenzéki országgyűlési képviselő is tiltáspárti: ezt Hollik posztja alatt jelezte. Az országgyűlésen ezek alapján könnyen át tudna menni a javaslat.

A kormány ezzel a lépéssel beszorulna a kommunikált gyerekvédelem és az energiaital-piac érdekei közé. A piaci szereplők súlyos veszteséggel számolhatnának. Kérdés, hogy a piacvezető Hell már erre készül-e azzal, hogy októbertől koffeinmentes tutti-frutti ízű ital gyártásába is belekezdtek. És egyelőre az sem világos, mi lesz a bárki által hozzáférhető energiaital-automatákkal, amelyek többsége szintén a Hell-csoporthoz tartozik.

És ha már politika és energiaital-piac: a kormány eddig komoly erőforrásokkal támogatta a Hell-csoportot, amely az MNB kötvényprogramjában is részt vett. Ahogy arról korábban írtunk, a rejtőzködő tulajdonosairól is ismert borsodi gyár tavaly rekord forgalmat ért el.

The post Pokoli pofon lenne a piacnak, gesztus az egészségügynek – mi lesz az energiaitalokkal? appeared first on Forbes.hu.