:

Újabb kérdések miatt késhetnek a magyar EU pénzek

Manipuláció lehetőségéről és bírák korlátozásáról kaphatott levelet a magyar kormány az Európai Bizottságtól.

Az Európai Bizottság (EB) két kérdést tett fel a kormánynak az igazságszolgáltatási reformról abban a levélben, amelyet a múlt héten küldött Budapestre, írja a Népszava.

Több ebből Újabb kérdések miatt késhetnek a magyar EU pénzek Fontos határ alatt a forint

Ugyan a levelezés nem nyilvános, a lap értesülései szerint valószínűsíthető, hogy a két friss kérdés azokat a hiányosságokat feszegeti, amelyekre az Európai Parlament által bemutatott elemzés is rámutat: a képviselők ekkor kifogásolták,

hogy a Kúria ügyelosztási rendszerébe épített kivételes szabályok továbbra is teret engednek a manipulációnak,valamint hogy a legfelső bírói szerv érvényben hagyott, precedens értékű határozata miatt továbbra is korlátozni lehet a bírák jogát, hogy előzetes döntéshozatali kérelmekkel az EU Bíróságához forduljanak.

„A parlamenti politikusok véleménye szerint ezek és más problémák miatt az igazságszoláltatási reformot nem lehet teljesítettnek tekinteni, következtetésképpen a pénzcsapokat megnyitni” – írja a Népszava.

Cégem + EU Pénz

Olyan vállalkozásokat keresünk, amiket valamilyen módon érint az EU pénzek befagyasztása. Elmaradó fejlesztések, újraírt tervek – szeretnénk bemutatni, hogy a céges világot hogyan érinti a források körüli vita. Ha elmondanád a történeted, írj a tema@forbes.hu címre, a tárgyba kérjük írd be, hogy „cégem + EU pénz”.

Az Orbán-kormány július végén jelezte Brüsszelnek, hogy végrehajtotta az elvárt reformokat, így megkezdődött azok értékelése. Az Európai Bizottságnak három hónapja van arra, hogy döntsön, de ha időközben kérdései merülnek fel, és írásban kér felvilágosítást a kormánytól, az megállítja az órát, emlékeztet a Népszava. Egy korábbi levélváltás miatt már november közepére tolódott a határidő, a mostani tovább tolhatja a tavaly óta blokkolt uniós pénzek beérkezésének idejét.

A magyar EU-s források jelenlegi állásáról hosszabb cikkünkben itt írtunk.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én.

The post Újabb kérdések miatt késhetnek a magyar EU pénzek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés