:

Rajtra kész a szuverenitásvédelmi törvény

Példastatuálás, hazaárulók elleni intézkedések – ezek a hívószavai az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvény elkészült javaslatának. Az uniós tárgyalások miatt vár csak a benyújtása.

A hvg360 írta meg belső forrásokra hivatkozva, hogy a civilellenes Stop Soros és a gyermekvédelminek mondott könyvfóliázós törvény szellemiségét idéző törvénycsomag elkészült, benyújtásra vár.

Amit tudni lehet a törvénytervezetről

Új állami szervezetet állítanak fel, mely az ombudsmani hivatalhoz, illetve Állami Számvevőszékhez lenne hasonló.  a parlamentnek alárendelt – az államfő által kinevezett vezető által irányított – szervezet feladata, hogy figyelje a „szuverenitásra veszélyt jelentő” sajtótermékeket, civil szervezeteket vagy más kockázati forrásokat, és adatgyűjtéséről időről időre jelentésben számoljon be a nyilvánosság előtt. A szuverenitás olvasatában a legfontosabb regula a külföldi támogatás elfogadásának tilalma. Komolyabb szankcióra azok a választásokon jelöltet állító, illetve támogató civil szervezetek számíthatnak, amelyek nem tartják be a választásokra bejelentkezett pártokra vonatkozó kampányfinanszírozási szabályokat. Sajtó: a hvg360 forrásaik szerint nem hangsúlyos a tervezet sajtóra vonatkozó része, de

azt is hozzátették, ez nem zárja ki, hogy a végleges változatba ne kerülhetnének bele erős kitételek.

Mennyitől lesz hazaárulás?

A források szerint problémát jelentett a paragrafusok megszövegezésénél például az a vitás kérdés, hogy a külföldi pénzek esetében hol van az az értékhatár, amelyet meghaladó összeg elfogadása már kimeríti a „hazaárulás” fogalmát.

Végül úgy döntöttek kormánykörökben, hogy egyelőre nem nyitnak újabb frontot Brüsszellel szemben, nehogy ezzel megnehezítsék az uniós pénzek megszerzését.

De szintén nehézséget jelent a „külföldi támogatás” fogalmának túlságosan tág értelmezése, ami olyan politikamentes – például településszépítő, kulturális – egyesületeket, szövetkezeteket is megfosztott volna a jogszerű kampányolás lehetőségétől, amelyek, mondjuk egy testvérvárosi kapcsolat révén, az övékéhez hasonló profilú szervezettől nyertek el támogatást.

Ezért a beterjesztendő javaslatba a Hvg információi szerint az a kitétel kerülne, hogy a külföldi támogatások elfogadásának tilalma a választások kiírásának napjával élesedik.

The post Rajtra kész a szuverenitásvédelmi törvény appeared first on Forbes.hu.