:

Ezt tegye, ha vizes lett a mobilja

Ezt tegye, ha vizes lett a mobilja

Ugyan az elmúlt években történt némi előrelépés az okostelefonok vízállósága terén, a legtöbb mobil még mindig nem képes megbirkózni a komolyabb fröccsenésekkel. Amint a telefon vízbe esik, sokakon eluralkodik a pánik, pedig épp az első másodpercekben tehetünk a legtöbbet a készülék megmentéséért – írja a Slashgear.

Az első és legfontosabb, hogy kapcsoljuk ki a mobilt, a víz miatt ugyanis könnyen zárlatossá válhat. Fontos, hogy ne tegyük töltőre, és powebankkel se töltsük. Bár jelenleg szinte minden androidos mobilnál lehetetlen, sokat segítene a hátlap levétele és az aksi eltávolítása is. Ha ez nem lehetséges, legalább a SIM-kártyát és SD-kártyát érdemes kivenni, és kiszárítani.

Ezt követően kezdődhet a kiszárítás. Ehhez érdemes egy nedvszívó mikroszálas kendőt igénybe venni, amivel a teljes külső bevonaton át tudunk menni.

A töltő- és a fülhallgató csatlakozóiból is minél jobban távolítsuk el a vizet. Ha pár csepp bent ragad, használjunk sűrített levegőt. Ha ezzel végeztünk, tegyünk a mobilt száraz, tiszta helyre, és hagyjuk pár napig száradni.

Ha szeretné felgyorsítani a folyamatot, érdemes Android készülékét egy lezárt zacskóba helyezni néhány szilikagél csomag mellé — ez az az anyag, amit gyakran megtalálunk a cipősdobozokban. Szorult helyzetben megpróbálhatja a telefont egy zacskó fehér rizsbe helyezni, de ennek a trükknek a hatékonysága nem igazolt. Ha pár nap elteltével sem kapcsol be a mobil, akkor viszont rossz hírünk van.

Mit ne tegyen semmiképp?

Először is fontos, hogy ne próbálja erőszakkal kirázni a vizet a telefonból, ez ugyanis gyorsabban terjeszti szét a vizet. Ne használjon továbbá külső hőforrásokat (hajszárítót, radiátort, és mikrohullámú sütőt sem), ezek ugyanis beázás nélkül is képesek tönkretenni a mobilt. Végül, ha csak nem szakértő, a telefon belsejének kézi tisztítása sem ajánlott.

The post Ezt tegye, ha vizes lett a mobilja first appeared on 24.hu.