:

„Politikai kapcsolatok híján sem félünk a magyar üzletektől” – mondja a régió egyik legnagyobb tech befektetője

„Politikai kapcsolatok híján sem félünk a magyar üzletektől” – mondja a régió egyik legnagyobb tech befektetője

Gyakorlatilag Tomasz Czechowicz ismertette meg a lengyeleket a számítógépekkel. Ma a régió egyik legnagyobb technológiai fókuszú befektetési alapját viszi. Százmillió eurókat tervez befektetni a térségünkben – köztük Magyarországon is. Eddig olyan óriásoknak adta el portfóliócégeit, mint az Intel, a PayPal vagy a Naspers. Forbes.hu-exkluzív.

„Egy minnesotai MBA képzés volt, de Varsóból tudtam csak csinálni, mert a céget is vezetnem kellett” – meséli Tomasz Czechowicz a Forbes.hu-nak. A lengyel magántőke-befektető a kilencvenes évek végéig még javában vitte a JTT Computert, külső tőke bevonása nélkül volt társalapítója Európa legnagyobb Commodore-importőrének. Később persze a Commodore halálával sajátkezűleg kezdtek el PC-ket összeszerelni, Tomasz szerint ő „az a fickó, aki megtanította a lengyeleknek, hogyan kell gépet használni”, és aki több millió Commodore-t, Atarist és PC-t adott el az országban.

Az említett képzésre Kaliforniából repült a professzor órát tartani, egyik esettanulmánynak a JTT-t vitte a hallgatóknak.

„Tehát rólam – nevet Tomasz. – Azt mondta, 250 millió dolláros biznisz. Mondtam neki a padból, hogy az csak 80, nem 250.”

A legnagyobb belső ember a régióban

1998-ban létrehozta befektetési alapját, a MCI Capitalt. Ma már 600 millió eurónyi vagyont kezelnek, nem 80-at vagy 250-et. A lengyelországi Forbes szerint a 86. legértékesebb lengyel cég.  Tomasznak mindig is nagy szerelme volt az informatika, a kódolás vagy bütykölés mellett viszont a vállalkozói hajlam, az építeni vágyás is ott tombolt benne.

„Nyilván jó érzés gazdagnak vagy sikeresnek lenni, de mindig a nagy dolgok és átalakulások hajtottak.”

Egy hazai tranzakciós tanácsadó szerint „a legnagyobb bennfentes ember Kelet-Közép-Európában”. „25 éve a pályán. Kész, ennyi, semmit nem csinálok másképp” – ehhez ennyit tud Tomasz hozzáfűzni. Volt cég, amit akár 17 évvel később vásároltak fel, mint hogy először felkeresték volna őket. Kapcsolatban állnak szinte minden régiós tanácsadóval vagy aktív magán- és kockázati tőkés befektetővel. Húszfős tech fókuszú csapat monitorozza a piacot, és repked szerte a kontinensen portfóliócégeket gondozni vagy újabb tranzakciókért tárgyalni.

Tomasznak 1998-ban több neves kockázati-tőkebefektetővel is volt szerencséje találkozni, például az IDG Ventures néhai alapítójával, Patrick McGovernnel is. Ők segítették megértetni vele, hogy az internet hajnalán, ahol mindenki bele akart nyúlni a tutiba, miért érdemes párhuzamosan több üzletben is benne lenni, és így kockázatot kezelni. Ekkor döntött úgy, hogy fog félmillió dollárt a JTT-ből és saját alapot hoz létre, a régió első tech fókuszú befektetője lett, mára e-kereskedelmi, fintech és szoftverszolgáltatás hangsúllyal.

Több ebből Ha nincs semmid, az kiváltság – Benjamin Clementine nem akar örökké a hajléktalanból lett sztár lenni Dizájnnal és az MI-vel javítja az ügyfélélményt az e-könyv piac magyar csúcsszereplője

A nagy bajnokokra kell hajtani

A digitális fejlődéssel párhuzamban első befektetéseik tízmillió eurós nagyságrendű összeget hozott nekik a lengyel tőzsdén. Ahogy a kezdeti fázisú cégek egyre stabilabb üzletmenet és cash flow-t produkáltak, úgy váltott át az MCI is kockázatiról magán-tőkealappá, akik olyan cégóriásoknak adják el cégeiket, mint az Intel, a PayPal vagy a Naspers.

2018 és 2022 között közel egymilliárd dollár értékű exitet zártak, 45-ről 12 cégre csökkent a portfóliójuk. Tomasz szerint a covid lecsengett, a térségben megindultak a kamatvágások, a piac pedig lassan korrigál. Lassan nem kell aggódni a túl alacsony vagy túl magas cégértékelésekért, nagyobb mersszel lehet új befektetésekre hajtani vagy pedig magasabb kiszállókért asztalhoz ülni. Az Answearnél már jó ideje tervben van, hogy kiszállnak, bevallásuk szerint nekik már nincs hozzáadott értékük az online divatáruházhoz. Csakhogy az első féléves 70 százalékos növekedési ütem egyszerűen nem volt pariban a cégértékkel, de ugyanezt nyögték a többi tőzsdei érdekeltségüknél is, nem ez a legjobb időszak az exitekre vagy IPO-kra.

Most viszont bíznak a piaci ciklikusságban és a visszatérő jobb körülményekre, feltételekre, így bevásárolni terveznek. „2023 és 2025 között körülbelül 10 új, 300–450 millió euró összértékű befektetéssel mennénk tovább. A következő években legalább egy magyar befektetést is eszközölnénk” – foglalja össze a terveket a Forbes.hu-nak Filip Berkowski, az MCI partnere. Az MCI már húsz éve aktív nálunk is, itthon is üzemeltek korábbi portfóliócégei (ABC Data, Invia, Mall.hu). Jelenleg a Netriskben van kisebbségi részük (75 százalék az amerikai TA magántőke-társaságé), illetve a lengyel IAI e-kereskedelmi platformon keresztül a Shoprenter többségi tulajdonosai.

„A kelet-közép-európai piac elég specifikus a nyugat-európaihoz vagy az amerikaihoz képest – magyarázza Tomasz. – A nagyobb piacokról könnyebb globális bajnokot nevelned. Itt viszont minden országból a legnagyobbat kell kiválasztanod, akik át tudnak ívelni az országhatáron, belőlük van esélyed régiós bajnokot csinálni.

Örömmel fizetünk értük többet, nem az a stratégiánk, hogy 20–30 millió eurós cégértékelés mellett fektessünk be.”

Tomasz Czechowicz (MCI Capital): A sport remekül rímel a magántőke-befektetések lényegére. Hosszú távban kell gondolkodni, krízishelyzeteket kell hárítani. Fotó: Dariusz Iwanski

Politikai kapcsolatok híján sem félünk

Már most is tárgyalnak potenciális magyar féllel, de Tomaszék több konkrétumot nem árultak el. Azt igen, hogy „politikai kapcsolatok híján sem félünk a magyar gazdasági környezettől”.

„A digitális szektor, a médiát és telekommunikációt leszámítva, de az e-kereskedelmet vagy fintechet figyelembe véve a politikától általában független – folytatja. – Ezen a területen nem igazán tapasztaltunk politikai vagy szabályozói nyomást.”

Saját országa friss választási eredményeiről már kevésbé nyíltan fogalmaz – vagyis arról, hogy a jobboldali, populista, nacionalista Jog és Igazságosságot (PiS) uniópárti kormány fogja váltani. „Lengyelország nagyon demokratikus ország és nemzet, ezt a legutóbbi választások is bizonyítják. Sok ember számára problémát jelent, ha erősen jobboldali kormány irányít felettük, ahogyan azt a mostani eredmények is mutatják.” A tőkepiac mindenesetre örül, a varsói tőzsdén még a közepes papírok árfolyama is nagyot ugrott a választási eredmény után. Ésokkal inkább piacbarát kormányzást várnak a befektetők.

Az MCI az elmúlt években több másik magyar sztorit is kiszemelt.

A Prezibe végül „túl drága” lett volna beszállniuk, a Szallas.hu-t pedig elhappolta előlük egy másik lengyel induló, a Wirtualna Polska nevű csoport. A Netrisk viszont szerintük pont az a bajnok magyar sztori, amiket a jövőben is keresnek. A túl nagy nyugat-európai piacokon egy kis ország helyi biztosítási portálja nem tudna labdába rúgni, a környék kis és közepes piacain (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Balti országok) viszont jól muzsikál, és maradt is még potenciál terjeszkedésre a térségben.

Mi ma a Prezi? És miért nem hallunk róluk?

Bevándorlók nélkül nem megy

Az online interjún érintjük Tomasz sportolói énjét is, rendszeres ultramaraton-futó, illetve néhány éve aktívan mászott is. „Mindkét sport remekül rímel a magántőke-befektetések lényegére. Hosszú távban kell gondolkodni, a verseny alatt alaposan oda kell figyelned, krízishelyzeteket kell hárítani.”

Korábbi kockázati-tőkebefektetőként most úgy látja, nem hiába azok a sikeres startupnemzetek, ahol a bevándorlás és a tudástőke beáramlása is nagyobb mértékű, lásd akár Észtország példáját a Skype-pal és a Bolttal.

„Lengyelországban az elmúlt években sok pénz jutott a kockázati tőke fejlesztésére. Viszont az újabb unikornisokhoz az is kell, hogy minél több nemzetből minél több tehetség találkozzon, létrehozzanak valami nagyot, ez érdekelje a globális befektetőket, az így megteremtett vagyont pedig újrafektessék újabb sikersztorikba.

A homogénebb társadalmú országok ökoszisztémája nem hiába gyengélkedett az elmúlt időkben”

– véli Tomasz.

The post „Politikai kapcsolatok híján sem félünk a magyar üzletektől” – mondja a régió egyik legnagyobb tech befektetője appeared first on Forbes.hu.