:

Egyetemisták tartják életben a magyar közoktatás működését

Elsőéves tanárszakos egyetemistákat is beosztanak az iskolák, mert még ez is jobb, mintha a takarító tartana órát. 2024-től könnyebben lehet diploma nélkül tanítani.

Tömegesen taníthatnak a magyar iskolákban felsőfokú végzettség nélkül – írja a Népszava. Rétvári Bence államtitkár elmondta: a jelenlegi pedagógusok egy százaléka nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A főállású pedagógusok száma 147,2 ezer volt az előző tanévben, a diploma nélküliek száma tehát megközelítheti az 1500-at. A Pedagógosok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint ez megfelelhet a valóságnak.

Több ebből Egyetemisták tartják életben a magyar közoktatás működését „Politikai kapcsolatok híján sem félünk a magyar üzletektől” – mondja a régió egyik legnagyobb tech befektetője

Jogellenes, de ez van

Törvényes keretek között óvodapedagógusként, testnevelőtanárként, valamint szakiskolai oktatóként lehet diploma nélkül dolgozni. Ezek mellett a végzős tanárszakos egyetemistákat foglalkoztathatják óraadóként az iskolák felügyelet mellett. Az utóbbi egy-két évben előfordult, hogy a szakmai gyakorlatuk alatt ők már felügyelet nélkül tanítottak, a hiányzó tanárok helyett. Volt, akit arra kértek, a gyakorlat után is folytassa a tanítást az egyetemi tanulmányai mellett.

A kormány lehetővé tette, hogy január 1-től már egész tanévre szerződtessék az iskolák a végzős tanárszakos egyetemistákat. Ez azt jelenti, hogy a felügyelet nélküli tanítás törvényessé válik. „Nemcsak végzős, hanem alsóbb évfolyamos, köztük elsőéves egyetemistákat is beosztottak iskolai munkára, napköziztetés, felügyelet mellett helyettesítő órák megtartására is. Ez jogellenes, de sokszor nincs más. Az iskolák úgy vannak vele, még ez is jobb, mint a semmi, vagy mint hogy megint Marikát, a takarítónőt küldjék be fizikaórát tartani” – mondta a lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

A betöltetlen pedagógus állások száma már nyár közepén meghaladta az ötezret, a státusztörvény hatályba lépése miatt azóta pedig még többen mondhattak fel. A Forbes.hu a magyar oktatás naprakész helyzetét az egyik legjobban ismerő oktatáskutatóval, Radó Péterrel is beszélgetett a katasztrofális állapotokról.

The post Egyetemisták tartják életben a magyar közoktatás működését appeared first on Forbes.hu.