:

Nagy üzlet: a 4iG-ra bízta az 5G-t a kormány

Öt éve van kiépíteni az 5G-hálózatot Budapesten, az agglomerációban és a nagyobb vidéki városokban a 4iG-nek.

150 milliárd forintos üzletet kötött a kormánnyal a 4iG – tudatták a Forbes.hu-val közleményükben. A cég a következő öt évre vállalt ekkora összegű digitális infrastruktúra-fejlesztést. A mobil- és vezetékes hálózatot is fejlesztik, valamint az e-közigazgatás, az egészségügy és az oktatás területén is korszerűsítik a digitális rendszert.

A 4iG vállalta, hogy ez idő alatt a jelenlegi gigabites szolgáltatási területéhez képest további 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabitképes hálózatot. Emellett Budapesten, az agglomerációban és a megyeszékhelyeken vállalták a nagy kapacitású 5G-technológia kiépítését. Ez azt jelenti, hogy legalább ezer bázisállomáson telepítik az 5G-technológiát.

A kormány azt ígéri, 2030-ra minden magyarországi felhasználó számára elérhető lesz a gigabites internethálózat, a kulcsfontosságú területeken pedig az 5G-technológia kiépítése is lezárul addigra. „A célok teljesülése érdekében Magyarország Kormánya a hírközlési szolgáltatókat terhelő kötelezettséget 2024. január 1-jétől megszünteti, a távközlési pótadó-fizetési kötelezettséget pedig 2025. január 1-jétől vezetik ki” – írja a cég.

Korábban a Forbes.hu is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor személyesen tárgyalt a 4iG privát ügyletéről, nemrég pedig megírtuk, hogy a 4iG-érdekeltségébe tartozó Vodafone nemsokára árat fog emelni.

The post Nagy üzlet: a 4iG-ra bízta az 5G-t a kormány appeared first on Forbes.hu.