:

Több ezer önkéntes ültetné be az agyába Elon Musk chipjét

Több ezer önkéntes ültetné be az agyába Elon Musk chipjét

Már nem kell sok idő ahhoz, hogy agy-számítógép interfész chipet ültessen az emberek fejébe az Elon Muskhoz köthető Neuralink vállalat, miután tavasszal megkapta az ehhez szükséges dokumentumokat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA). Az engedélyezés óta több ezer leendő beteg mutatott érdeklődést a Neuralink kísérletei iránt – állítja a Bloomberg újságírója, Ashley Vance, aki 2015-ben életrajzot is írt a dél-afrikai milliárdosról.

A vállalat szeptemberben kezdte meg a toborzást az agy-számítógép interfésznek (BCI) nevezett chip első emberen végzett klinikai kísérletéhez.

A vizsgálatban való részvételre azok jelentkezhetnek, akik nyaki gerincvelő-sérülés vagy amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt mindkét kezüket alig vagy egyáltalán nem tudják használni. Emellett teljesen lebénult embereket is várnak a kísérletbe, teszi hozzá az Interesting Engineering.

A klinikai kísérlet során elektródákat és szupervékony drótokat ültetnek be a páciens agyába. A beavatkozás során a koponya egy részét eltávolítják, hogy be tudják helyezni az aprópénz méretű számítógépet. Az implantátum célja, hogy leolvassa és elemezze a személy agyi aktivitását, és az információkat vezeték nélkül továbbítsa egy közeli eszközre, például egy laptopra vagy táblagépre.

A Neuralink azt mondja, hogy 2024-ben 11, 2025-ben 27, 2026-ban pedig már 79 műtétet fog végrehajtani. Ezután a dolgok igazán felpörögnek, a befektetőknek átadott dokumentumok szerint ugyanis 2027-ben már 499 műtétre, míg 2030-ra 22 204-re tettek ígéretet. 

Természetesen egy ilyen rizikós műtétnél nagyon fontos a biztonság. Márpedig a Neuralink nem mindig kapott túl jó értékelést e téren. Az Orvosok Felelős Orvostudományi Bizottsága (PCRM) szerint a korábbi állatkísérletek idején a jószágok agyát megcsonkították, majd hagyták őket szenvedni, illetve elpusztulni. Az állításokat Musk cége persze tagadta.

The post Több ezer önkéntes ültetné be az agyába Elon Musk chipjét first appeared on 24.hu.