:

Ha valami fura bizsergést éreztél egész októberben, az tuti az egy számjegyű infláció miatt volt

Ha valami fura bizsergést éreztél egész októberben, az tuti az egy számjegyű infláció miatt volt

Dobj félre mindent és azonnal vegyél valamit. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közzétett gyorsjelentése szerint 2023 októberében egy számjegyű lett az infláció. Egészen pontosan az jött ki náluk, hogy

9,9 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak most októberben az előző év azonos hónapjához képest.

Szeptemberhez képest 0,1 százalékos a csökkenés a KSH szerint. A magyarországi infláció 2022 májusa és idén szeptember között végig 10 százalék felett volt.

Az orbáni jóslat múlt hónapban még november vagy december környékére tette az egy számjegyű inflációt. Gulyás Gergely a most csütörtöki kormányinfón már pult alól szolgálta fel az októberi inflációs adatot, hiszen már tegnap belengette, hogy 10 százalék alá csökkent a mutató.

Hogy októberben is Európa-bajnok maradt-e a magyar infláció mutató, még nem tudni. Az Eurostat szerint szeptemberben még mindig Magyarországban tombolt az Európai Unió legmagasabb inflációja 12,2 százalékkal (az EU-átlag 4,9 százalék volt). A legutóbbi gyorsjelentés 2,9 százalékra várja októberben az inflációt az eurózónában, ami további csökkenés lenne az itt mért 4,3 százalékos szeptemberi adathoz képest.

Balogh Petya: Nyakkendőt szerintem én már nem nagyon fogok felvenni, és ezért hálás vagyok a sorsnak

Pár kategóriáról külön

Több kategóriában továbbra is két számjegyű volt az áremelkedés egy év alatt.

2022 októberéről most októberre az élelmiszerek ára átlagosan 10,4 százalékkal emelkedett, a cukoré még mindig 54,4 százalékkal. Eközben a tojásé 16,9 százalékkal, a liszté 15,4 százalékkal, a sajté 6,4, a margariné pedig 4,2 százalékkal csökkent.

A háztartási energia 16,1 százalékkal lett olcsóbb, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,4 százalékkal kevesebbet, míg a tűzifáért 5,4, a palackos gázért pedig 4,7 százalékkal többet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 30,2 százalékkal nőtt a KSH szerint.

A szolgáltatások drágulása 13,2 százalékos volt. Ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 21,3, az üdülési szolgáltatás 17,8, a járműjavítás és -karbantartás 16,3, a sport- és múzeumi belépők 14,7 százalékkal többet, míg az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került.

Alkoholt vagy cigit venni 11,6 százalékkal drágább szenvedély lett egy év alatt, de állatot etetni sem lett olcsóbb mulatság, az állateledelek ára 29,3 százalékkal nőtt.

The post Ha valami fura bizsergést éreztél egész októberben, az tuti az egy számjegyű infláció miatt volt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés