:

Netanjahu Gáza megszállásának és a tűzszünet esélyeiről beszélt

Izraelnek nem áll szándékában megszállni vagy kormányozni a Gázai övezetet a Hamász palesztin terrorszervezet elleni háborút követően – jelentette ki csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Fox Newsnak.

Ugyanakkor Netanjahu szerint szükség lehet „hiteles erőkre”, melyek „bevonulnak Gázába és végeznek a gyilkosokkal”, szerinte ugyanis „ezzel lehet megakadályozni egy, a Hamászhoz hasonló újabb entitás megjelenését”.

Netanjahu az interjúban azt is elmondta, hogy

a tűzszünet nem opció, az ugyanis a Hamász és a terror elleni megadást jelentené. Azt is elismerte, hogy a gázai hadműveletek a tervezettnél „lassabban haladnak”.

Előzmények

Netanjahu pár nappal ezelőtt úgy fogalmazott az ABC Newsnak, hogy határozatlan ideig Izraelé lesz az általános biztonsági felelősség. Ami után Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta Tokióban, hogy a háború utáni Gáza kormányzásban a palesztin oldalnak is részt kell vennie. Blinken azt is leszögezte, hogy Izrael nem szállhatja meg újra a területet, nem kísérelhet meg blokádot vagy ostromot, vagy nem vonhat el tőle területeket.

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a Joe Biden amerikai elnökkel tartott kétoldalú megbeszélésén Tel-Avivban 2023. október 18-án, tizenegy nappal a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni többfrontos támadása után.

The post Netanjahu Gáza megszállásának és a tűzszünet esélyeiről beszélt appeared first on Forbes.hu.