:

„A kormány lebirkózta” – mondja Nagy Márton a 9,9 százalékos magyar inflációról

„A kormány lebirkózta” – mondja Nagy Márton a 9,9 százalékos magyar inflációról

Győzelmi beszéddel felérő közleményt adott ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése egy számjegyűre, egészen pontosan 9,9 százalékosra hozta ki az októberi inflációt. A KSH szerint a folyamatosan ingadozó élelmiszer- és üzemanyagárak nélküli maginfláció 2022 és 2023 októbere között továbbra is két számjegyű volt (+10,9 százalék), ahogy az élelmiszerek 12 hónap alatti átlagos áremelkedése is (+10,4 százalék), és a szolgáltatások is 13,2 százalékkal drágultak.

Ha valami fura bizsergést éreztél egész októberben, az tuti az egy számjegyű infláció miatt volt

A mutató jó eséllyel továbbra is Európa-bajnoknak fog számítani az unióban. De emiatt most ne szomorkodjunk, inkább elevenítsük fel együtt Nagy Mártonnal, hogy

a „jegybank eszköztárán túlmutató”  infláció ellen, amit sokadik megállapítása szerint is a „háború, a szankciók és a multik árspekulációja” lökött fel, a kormány átvette a „feladatot és a felelősséget”.

A kormány kontra jegybank csörte előzményei például itt, arról pedig, hogy mi áll az Európa-bajnok magyar infláció mögött, a szokásos propagandapanelek helyett érdemes elolvasni például a Nemzetközi Valutaalap korábbi elemzését. Címszavakban: kiköltekezés, alacsony kamatok, forintgyengülés, aszály.

Orbán Viktor miniszterelnök célja, az év végi egy százalékos infláció Nagy megítélése szerint „idő előtt teljesült”, a kormány „korábbi vállalása” valóra vált azzal, hogy egészen pontosan egy tized százalékponttal a két számjegyű határ alá esett a KSH mérése.

„Ezzel tehát a kormány lebirkózta, és egy számjegyűre csökkentette az inflációt”,

írja Nagy, aki szerint „külön eredmény, hogy az előző hónaphoz mérten az árak kismértékű, 0,1 százalékos csökkenése volt megfigyelhető”.

Nagy emellett azt várja, hogy szeptembertől már a reálbérek is újra növekedésnek indulhatnak, a fogyasztói árak átlagos emelkedése az év végére 6–7 százalék körül fog alakulni, jövőre pedig 5–6 százalékot érhet el.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a kormány és a 4iG-csoport közötti együttműködési megállapodás aláírásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 9-én

The post „A kormány lebirkózta” – mondja Nagy Márton a 9,9 százalékos magyar inflációról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés