:

Videón, ahogy aszteroidába csapódik a NASA űrszondája

Videón, ahogy aszteroidába csapódik a NASA űrszondája

Nagyjából egy évvel ezelőtt a NASA példátlan küldetést hajtott végre: első alkalommal próbált meg eltéríteni egy aszteroidát – pontosabban annak egy holdját. A DART a Dimorphos nevű objektumba csapódott be, a misszióval sikerült módosítani az égitest pályáját.

A közelmúltban új felvételeket tettek közzé a történelmi pillanatokról – írja az IFLScience.

Jacint Roger Perez spanyol amatőr kutató a nyers képeket stabilizált videókká alakította, amelyek többféleképpen mutatják meg a becsapódásokat.

Perez az X (korábbi nevén Twitter) felületén osztotta meg a felvételeket.

#DART Mission#LICIACube#Luke
target: #Didymos #Dimorphos

NASA/ASI/j. Roger pic.twitter.com/S8Jqoqv4d7

— landru79 (@landru79) November 3, 2023

A videókon a Didymos rendszere látható a becsapódás előtt és után, ez az a kisbolygó, amelyet a Dimorphos kísér. Ezek az eddigi legjobb felvételek a misszió végéről.

Si reflejo horizontalmente la mitad de las capas a partir del cambio de hemisferio queda interesante#DART Mission#LICIACube#Luke
target: #Didymos #Dimorphos

NASA/ASI/j. Roger pic.twitter.com/yndk69NvCA

— landru79 (@landru79) November 3, 2023

A DART küldetésének legfőbb üzenete, hogy az emberiség szükség esetén képes eltéríteni a Földet fenyegető aszteroidákat. A becsapódás következtében a Dimorphos keringési ideje nagyjából 34 perccel rövidült le. A DART utolsó pillanatait, valamint az ütközést követő időszakot az Olasz Űrügynökség LICIACube nevű űreszköze örökítette meg.

The post Videón, ahogy aszteroidába csapódik a NASA űrszondája first appeared on 24.hu.