:

Káprázatos égi jelenséget kaptak lencsevégre

Káprázatos égi jelenséget kaptak lencsevégre

Csodálatos fényképen örökítette meg az idei év egyetlen bolygófedését Fényes Lóránd asztrofotós – derül ki weboldalán közétett bejegyzéséből. Amint a 24.hu korábban megírta, a különleges égi jelenségre, amely során a fogyó hold vékony sarlója eltakarta a Vénuszt csütörtök délelőtt került sor. A férfinak éppen azt a pillanatot sikerült lencsevégre kapnia, amikor a bolygó belépett a Hold mögé.

Fényes Lóránd

Az asztrofotós szerint a körülmények nem voltak kifejezetten jók, ugyanis sok fátyolfelhő zavarta a fénykép elkészítését. Ennek ellenére pozitív élményként írta le a fotózást, amelyet napközben, munkahelyéről kiugorva hajtott végre egy barátja – és annak távcsöve – segítségével.

Amint a Svábhegyi Csillagvizsgáló írta, a két égitest Budapestről nézve délelőtt 11 óra 10 perckor „érintette meg egymást”, majd a fényes Esthajnalcsillag alig egy perc leforgása alatt eltűnt a nála 88-szor nagyobbnak látszó holdsarló mögött. Ezután több mint egy órát kellett arra várni, hogy a Vénusz déli része felbukkanjon a Hold megvilágítatlan, árnyékos oldalán, hamarosan aztán az egész planéta előbújt.

Fényes Lóránd munkásságával lapunk már korábban is foglalkozott, amikor egyik Írisz-ködről készült alkotását a NASA a nap csillagászati fényképének választotta.

Kapcsolódó Magyar fotósé lett a nap képe a NASA-nál A lenyűgöző fénykép mintegy 3 éven keresztül készült.

The post Káprázatos égi jelenséget kaptak lencsevégre first appeared on 24.hu.