:

Mi a közös a 3-as metróban, egy berlini parkban és egy menő apartmanházban Miamiban?

Mi a közös a 3-as metróban, egy berlini parkban és egy menő apartmanházban Miamiban?

Sokan nem is tudják – legfeljebb érezték –, hogy ültek már a magyar VPI dizájnmanufaktúra betonpadjain. Vagy épp sakkoztak az egyik köztéri asztaluknál, ittak az egyik kútjukból, miközben támasztották a tárolójukhoz biciklijüket. Sikersztori a Fehérvári útról.

„Maradhatsz egyslágeres, mint például a Europe együttes. Vagy ráülhetsz a hullámra, ami szerintem sokkal nehezebb, mint behúzni egy nagy sikert” – mondja Varga Péter István. Cége, a VPI neve – amiről nem nehéz kitalálni, hogy az alapító monogramjából származik – szinte egyet jelent az érdekes formájú, sima felületű, rendkívül szilárd köztéri betontermékekkel. „Bármerre jársz az országban, itthon már nem sok város van, ahol ne lenne bútorunk.”

A Millenáris Széllkapu, a VPI által gyártott Kavicsokkal. Fotó: VPI Beton

A betonban az az érdekes, hogy elvileg minden feladatra – elvileg – egyedi keverék kell belőle. Péter szerint

nincs is olyan, hogy ideális beton.

A másik, ebből következő tulajdonsága, hogy sok esetben nagyon furcsán tud viselkedni. Vagyis, ha valaki különleges termékeket szeretne gyártani, nem árt előtte sokat kísérletezni – de még így is sok próbálkozás kudarcos lesz.

A VPI sakkasztala. Fotó: VPI Beton

Ők is így tettek, egy betontechnológus cég raktárának udvarán fogtak kísérletekbe Vajda Szabolcs tájépítésszel, aki ma a cég műszaki és fejlesztési igazgatója. Szőnyi Éva – ma már nyugdíjas – betontechnológus, aki nagy névnek számít a szakmában, eleinte tanácsokkal látta el őket, de amikor arról kérdezték, hogy bizonyos adalékok megváltoztatásakor mi történik, sok esetben ő is csak azt válaszolta: „Petikém, nem tudom. Próbáljátok ki, és mondjátok el, mi történt.”

Varga Péter István és kutyája. Fotó: Belicza László Gábor

Sok kísérletezés után végül olyan erős anyagot sikerült kikísérletezniük, ami extra karcsú áthidalásokhoz, különleges formákhoz alkalmas. A kísérletezés itt úgy értendő, hogy

a több tonnás alkotásokhoz szükséges anyaghoz bizonyos összetevőket ékszermérlegen kell kimérni.

LAPOZZ BELE A MAGAZINBA!

A VPI teljes sztoriját olvasd el a novemberi Forbesban. Lapozz bele a magazinba!

The post Mi a közös a 3-as metróban, egy berlini parkban és egy menő apartmanházban Miamiban? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés