:

Elszabadult egy szerszámos táska az űrben

Elszabadult egy szerszámos táska az űrben

Jasmin Moghbeli és Loral O’Hara november 1-én hajtott végre űrsétát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), a művelet során pedig elhagytak egy szerszámos táskát – írja a The Guardian. Ez volt mindkét asztronauta első űrsétája, feladatuk azon struktúra szerelése volt, amely az ISS napelemeinek mozgását segíti.

A munka során egy szerszámos zsák elveszett, a tárgyat az állomás külső kameráival figyelték meg.

A szerszámokra nem volt szükség az űrséta hátralévő részében. A számítások alapján kicsi a kockázata annak, hogy a táska később találkozzon az ISS-szel.

A fehér, tasakszerű zsák igen fényes, valamivel halványabb az Uránusznál, és akár földi távcsövekkel is érzékelhető. Az észleléshez először az ISS-t érdemes lokalizálni, ez jelenleg a harmadik legfényesebb pont az éjszakai égbolton. A táska valamivel az űrállomás előtt kering.

A zsákot múlt héten Furukava Szatosi japán űrhajós pillantotta meg a Fudzsi felett.

Picture taken #fromspace onboard the @Space_Station by @JAXA_jp astronaut @Astro_Satoshi

EVA #89 lost tool bag
cc @AstroJaws @lunarloral @AstroAnnimal#Expedition70 #ISS pic.twitter.com/LSMXL3aQ44

— Riccardo Rossi – IU4APB – @AstronautiCAST co-host (@RikyUnreal) November 7, 2023

Azóta Meganne Christian brit űrhajós is megosztott róla egy felvételt.

Last seen by @Astro_Satoshi while floating over Mount Fuji the ‘Orbital Police’ can confirm that the lost EVA gear is being tracked https://t.co/wz4MITmAfM pic.twitter.com/eksfu9fPFw

— Dr Meganne Christian (@astro_meganne) November 5, 2023

Az elveszett tárgy néhány hónapig még pályán marad, majd elkezd lassan zuhanni. Az objektum a bolygó légkörében fog megsemmisülni előreláthatóan 2024 márciusában.

Nem ez az első alkalom, amikor hasonló történik, 2008-ban Heidemarie Stefanyshyn-Piper asztronauta hagyott el egy táskát űrséta közben. Akkor a küldetés későbbi űrsétáit újra kellett tervezni.

The post Elszabadult egy szerszámos táska az űrben first appeared on 24.hu.