:

Peren kívül egyezkedik és bocsánatot kér a Booking.com

A legnagyobb nemzetközi szállásfoglaló portál nemcsak egy olaszországi adópert kerülne el, de a nyár óta gyülekező viharfelhőket a partnerek kártérítésével is oszlatná.

A Booking.com szállásportál beleegyezett, hogy 94 millió eurót (35,5 milliárd forint) fizet egy olaszországi áfa-per rendezése érdekében – közölte még pénteken a genovai ügyészség. A bejelentés egy újabb nagy horderejű adóalkut jelent a multinacionális vállalatok és az olasz hatóságok között, fogalmazott a spabook.net

Az olasz Guardia di Finanza adórendőrség ugyanis 2021 júniusában állt elő gyanújával, hogy a Booking.com 153 millió euró (58 milliárd forint) általános forgalmi adót (ÁFA) csalt el a 2013 és 2019 közötti időszakban a rövid távú lakáskiadás során.

Az északnyugat-olaszországi kikötőváros ügyészei még 2018-ban indítottak vizsgálatot a hollandiai székhelyű Booking.com ellen a szállásportálon keresztül bérbe adott ingatlanok adózásának kezelése miatt. Az olasz hatóság úgy látta, hogy a rövid távú lakáskiadás esetén a Booking-nak a partnerei számára be kell(ett volna) szednie az ÁFÁ-t, ám ezt máig sem tette meg.

35,5 milliárd forintnyi egyezség

A nyomozásban, amelyet a genovai ügyészség által koordinált Chiavari Pénzügyi Rendőrség folytatott, olyannyira alapos volt, hogy a hollandiai székhelyű Booking.com-ot meggyőzte arról, hogy az adóhivatallal szembeni adósperét a 2013 és 2021 közötti évekre vonatkozó áfabevallások benyújtásának elmulasztása miatt adósperben egyezséggel rendezze – derült ki a GenovaToday híréből. Később a genovai ügyészek kiterjesztették adóügyi követeléseiket a 2022-es évre is, ami alapján a Booking 19 millió eurónyi ÁFÁ-t vallott be utólag. 

A pénteki egyezség a vállalat és az olasz adóhatóság közötti közvetlen tárgyalásokat követően született. A be nem fizetett összegek alapján létrejött, mintegy 35,5 milliárd forintnyi, euróban megállapodott egyezség lehetővé teszi a Booking számára, hogy elkerülje a súlyosabb következményeket. A peren kívüli egyezség ugyanakkor jelentős hatással lehet a teljes ágazatra, akár más uniós országokban is – a Skift turisztikai szaklap szerint.

Levélben kért bocsánatot a vezérigazgató

Eközben Glenn Fogel, a Booking.com vezérigazgatója kedd délután levélben kért bocsánatot azoktól a szállásadóktól, akik érintettek voltak a kifizetési botrányban és késve, vagy még a mai napig sem kapták meg a pénzüket.

A többek közt magyar nyelven kiküldött levél szerint – melyet a Spabook szintén közölt – az online szállásfoglaló vezetője megerősítette, nem csupán rendszerkarbantartás, hanem rendszerfejlesztés és migráció is történt, új funkciók implementálásával. Ugyanakkor Fogel arra kéri a megszólított szállásadókat, hogy egy megadott címen jelentkezzenek, ha még mindig nincs rendben az elszámolás náluk, ami azt jelenti, hogy a Booking saját maga nincsen tudatában annak, hogy kinek tartozik még. 

A szállásadóknak fő szabály szerint 50 eurónyi kártérítést ígért, amit helyi pénznemben fizetnek ki, és az összeg a tartozás hosszának és összegének mértékével arányosan változik.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, augusztus elején derült ki, hogy karbantartás miatt nem fizet a Booking.com több szállásadónak. Az ügy hatására és szeptemberben a GVH szeptemberben rajtaütést tartott a Booking.com budapesti irodájában, majd pedig a nagyobb kormánypárt bejelentettetörvénymódosítás készül.A Booking.com tartozása ugyanis a hazai vállalkozások felé több tíz milliárd forint lehetett.

The post Peren kívül egyezkedik és bocsánatot kér a Booking.com appeared first on Forbes.hu.