:

Itt vannak a KSH-adatok: zuhan az építőipar

Augusztushoz képest 1,8 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbihoz így 6,0 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében. A megkötött új szerződések volumene 32 százalékkal csökkent.

A KSH legfrissebb adatközlése alapján augusztushoz képest 1,8 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbihoz így 6,0 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében. A statisztikai hivatal jelentése szerint 2022 szeptemberéhez képest a két építményfőcsoport szerinti termelés ellentétesen alakult,

az épületeké 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,4 százalékkal nőtt.

2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,7 százalékkal csökkent. A termelés volumene július kivételével minden hónapban elmaradt az egy évvel korábbitól.

A megkötött új szerződések volumene brutális arányban: 32,0 százalékkal csökkent 2023. szeptemberben.

Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 43,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene összességében 30,6 százalékkal elmaradt a 2022. szeptember végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Folytatódott a drágulás

Az építőipar ágazatain belül 2023 harmadik negyedévében a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben emelkedtek az árak a legnagyobb mértékben (13,9 százalék), miközben az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában 12,2 és 12,6 százalékkal nőttek 2022 harmadik negyedévéhez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta.

Az építőipar árai július–szeptemberben 1,5 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a lakásépítések visszaesése miatt az építőanyag-kereskedők forgalmának zuhanása legalább 30 százalékos lesz az előző évhez képest. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége adataiból pedig szintén kiderült, hogy a 2023-ban kötött új szerződések volumene 37 százalékkal marad el a 2022 első felében kötött szerződésektől.

A lesújtó adatok nemcsak az inflációnak köszönhetőek, hanem a kifutó állami támogatások és a kamathelyzet is rontott a helyzeten, amelyet már szeptemberben úgy értékeltek a szakértők lapunknak: tízéves mélyponton a lakáspiac.

The post Itt vannak a KSH-adatok: zuhan az építőipar appeared first on Forbes.hu.