:

Ezermilliárdokért hozhatnak el kőzeteket a Marsról

Ezermilliárdokért hozhatnak el kőzeteket a Marsról

Az emberiség történetének egyik legkomplexebb űrmissziójának keretében robotizált űreszközök utazhatnak el a vörös bolygóhöz. A Mars Sample Return célja, hogy mintákat hozzanak el a Földre, az anyagok elemzése során a kutatók akár az egykori élet nyomait is detektálhatják.

Az ambiciózus küldetés ugyanakkor most veszélybe került – írja a The Guardian.

Egy független testület vizsgálata alapján az eredetileg tervezett 4,4 milliárdos büdzsé nem tartható, a végső költségvetés 8-11 milliárd dollár lehet.

Ez azt jelenti, hogy a misszió átszámítva akár 3874 milliárd forintba is kerülhet. A projekt miatt más missziók is bajba kerülhetnek.

A testület szerint a Mars Sample Return irreális költségvetési számításokkal jött létre, jelenleg pedig nincs hiteles, egybevágó műszaki koncepció, sem megfelelően ütemterv vagy költségvetési és műszaki alap, amely a várhatóan rendelkezésre álló pénzből megvalósítható lenne. A csoport úgy véli, közel nulla a valószínűsége annak, hogy a terv a jelenlegi büdzsé mellett megvalósuljon.

Az elszálló költségek már most hatnak a NASA több projektjére. A Veritast, a Vénusz tanulmányozására irányuló küldetést például törölték a pénzhiány miatt.

A Mars Sample Return keretében azokat a mintákat hoznák el, amelyeket a Perseverance marsjáró gyűjtött. Az anyagokat egy leszállóegység szedné össze, majd bocsátaná fel, hogy aztán a Mars körül keringve találkozzanak az Európai Űrügynökség szondájával. Az űreszköz végül elhozná a mintákat a Földhöz, a rakomány 2033-ban landolhat.

A független vizsgálat alapján a NASA a tervezési szakaszban több hibát is vétett, többek között alábecsülte a szükséges űreszköz méretét. Az infláció és az ellátási hiányok tovább drágították a projektet.

Nem ez az első küldetés az űrhivatalnál, amely brutális költségnövekedést tapasztalt. Korábban a 2021 végén felbocsátott James Webb űrtávcsőnél (JWST) is hasonló folyamat játszódott le: az eredetileg 1 milliárdos dollárosra becsült misszió büdzséje végül megtízszereződött.

A JWST eddigi küldetése során felbecsülhetetlen értékű adatokat gyűjtött. Egyes kutatók úgy vélik, a Mars Sample Return is hasonlóan hasznos lenne drágasága ellenére.

Kapcsolódó Gyönyörű fotó készült egy haldokló csillagról Még a csillagászokat is meglepte, milyen részletes lett a fénykép.

The post Ezermilliárdokért hozhatnak el kőzeteket a Marsról first appeared on 24.hu.