:

Pusztító hekkertámadást érte annak a kínai banknak a brókercégét, amelyet épp Magyarországra csalogat a kormány

A támadás olyan mértékű volt, hogy az átmenetileg fennakadásokat okozott az amerikai állampapír-kereskedésben is.

Hekkertámadás érte az egyik legnagyobb kínai bank, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) amerikai brókercégét a múlt héten. A Financial Times értesülései szerint a múlt csütörtöki támadás nyomán az ICBC rendszerei teljesen lefagytak, ezért a szerdai kereskedési adatokat a kínai cégnek USB-n kellett átküldenie a a Bank of New York Mellonhoz, hogy el lehessen őket számolni.

Sajtóértesülések szerint az ICBC nem tudta a támadás következtében több nagyobb ügyfelének megbízásait sem végrehajtani, így több hedge fund és más intézményi befektető is arra kényszerült, hogy azokat máson keresztül megismételje.

Több piaci forrás szerint a támadás szerepet játszhatott abban, hogy a 24 milliárd dollár értékben eladni kívánt 30 éves lejáratú amerikai államkötvények csütörtöki aukcióján a szokásosnál jóval alacsonyabb volt az érdeklődés. Vélelmezik, hogy ennek hatására indult eladási hullám a hosszabb lejáratú amerikai államkötvények piacán.

Az ICBC az egyetlen kínai brókercég, amely közvetlenül részt tud venni az amerikai állampapír aukciókon. Pénteken már Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is nyilatkozott az ügyben. Közölte, felvette a kapcsolatot a kínai alelnökkel, és biztosított mindenkit arról az amerikai értékpapír felügyelettel, a SEC-kel egyetértésben, hogy a bajba került brókercég számára minden segítséget megadnak.

Az ICBC és a Bank of New York hivatalosan nem közöltek részleteket az ügyről. A hírek azonban arról is szólnak, hogy a kínai gigabank brókercége arra kényszerült, hogy 9 milliárd dollárnyi azonnali tőkepótlást kérjen anyavállalatától, máshogy ugyanis nem tudta volna fedezni a kényszerelszámolások miatt keletkező kötelezettségeit.

Reuters forrásai szerint a váltságdíjat követelő hekkercsoport nagy valószínűséggel a Lockbit nevű agresszív banda lehetett – erre azonban egyelőre semmilyen bizonyíték nincs.

Az ügy pikantériája, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter éppen múlt héten jelentette be, a kormány elkötelezett abban, hogy a kínai óriásbank, az ICBC fióktelepet nyisson Magyarországon. A kínai ICBC óriásbank egyik leányvállalatától vett fel gigahitelt az MVM is, hogy a Magyarország biztonságos energiaellátásához szükséges forrásokat bővítse. De a kínai óriásbank feltűnt a Vodafone adásvételében is, amelynek során részben az államhoz, részben a 4iG-hez került a távközlési cég.

The post Pusztító hekkertámadást érte annak a kínai banknak a brókercégét, amelyet épp Magyarországra csalogat a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés